Annons

Möjlig uppgörelse nådd i Hollywood

En preliminär uppgörelse har nåtts för att få ett slut på manusförfattarnas nästan fem månader långa strejk i Hollywood. Det uppger parterna i ett gemensamt uttalande.
Nöje • Publicerad 25 september 2023
Strejken bland manusförfattare ser ut att vara på väg att lösas. Arkivbild.
Strejken bland manusförfattare ser ut att vara på väg att lösas. Arkivbild.Foto: Damian Dovarganes/AP/TT

Det som finns är ett förslag till treårigt avtal som dock måste godkännas av fackförbundets styrelse och medlemmar innan strejken blir avblåst, enligt fackförbundet Writers Guild of America (WGA).

"Vi strejkar fortfarande tills dess", understryker fackförbundet i ett brev till medlemmarna, men tillägger att det inte blir några strejkvakter utanför kontoren längre.

Förhandlingsmaraton

Annons

Överenskommelsen har manglats fram under ett fem dagar långt förhandlingsmaraton med branschorganisationen Alliance of motion picture and television producers (AMPTP). Några detaljer om vad avtalet innehåller har inte offentliggjorts.

"Vi kan med stor stolthet säga att den här affären är exceptionell, med meningsfulla vinster och skydd för manusförfattare i varje sektor", skriver WGA i brevet till medlemmarna.

Vid den senaste strejken, 2008, godtog 90 procent av medlemmarna det som då lades fram som förslag till uppgörelse.

Skådespelarstrejk fortsätter

WGA:s medlemmar – omkring 11 500 manusförfattare – gick ut i strejk den 2 maj med krav om bättre villkor, mer pengar från strömning och begränsning av användning av AI i manusprocessen.

Sedan den 14 juli har även skådespelarfacket Sag-Aftra, med över 160 000 medlemmar, strejkat. De har ännu inte nått ett avtal och deras strejk väntas därför fortsätta.

Utan skådespelare och manusförfattare har Hollywood i princip stått stilla sedan i våras. Inga avtalsanslutna produktioner har fortgått och filmstjärnor har inte fått marknadsföra sina nya filmer – med uppskjutna premiärer som konsekvens.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons