Annons

Miljonvinster för statlig kultur

Det svenska kulturlivet går på knäna i pandemin – samtidigt gör flera statliga kulturinstitutioner miljonvinster.
Kultur • Publicerad 3 maj 2021
50 personer i publiken på Kungliga Operan i höstas. Arkivbild.
50 personer i publiken på Kungliga Operan i höstas. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

En av dessa är Kungliga Operan, som redovisar 20,7 miljoner i vinst trots uteblivna biljettintäkter, skriver Dagens Nyheter.

– Det ironiska är att om man inte spelar några föreställningar så innebär det lägre kostnader, till exempel utgifter för personal och ob-tillägg, säger Operans vd Birgitta Svendén till tidningen.

Annons

Operan har tagit emot 40 miljoner i coronastöd under perioden. De pengarna motsvarar 60 procent av intäktsbortfallet under 2020, enligt Birgitta Svendén.

– Att resultatet ändå blev så bra beror alltså på att vi har jobbat hårt med att genomföra stora engångsbesparingar, säger hon till DN.

Dramaten har positivt resultat på 5,3 miljoner kronor. Detta jämfört med 2019 då man gick back 8,9 miljoner.

– Jag håller med om att det ser konstigt ut. Dramaten har biljettintäkter på mellan 36 och 55 miljoner varje år. Beläggning avgör hur ekonomin ser ut och det varierar från år till år, säger teaterns vd Maria Groop Russel till DN.

Även flera statligt förvaltade museer redovisar vinst, däribland Nordiska museet och Tekniska museet.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons