Annons

Med charm om frestelsens faror

Faran är kanske inte så farlig ändå. Tre små apor pendlar försiktigt mellan mod och dumdristighet. Till dess tigrarna anfaller.
Bokrecension • Publicerad 13 mars 2021
Detta är en recension i Barometern Oskarshamns-Tidningen. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Chris Haughtons bilderbok handlar om tre små apor.
Chris Haughtons bilderbok handlar om tre små apor.Foto: Lilla Piratförlaget
Bilderbok

Kanske...

Text, bild: Chris Haughton

Översättning: Gunilla Halkjaer Olofsson

Förlag: Lilla Piratförlaget

Förbud verkar vara till för att överträdas. Så fort en auktoritet varnar för en fara tycks många känna en lockelse i att leta upp den.

Denna frestelsens tematik har Chris Haughton (f. 1978) gjort till huvudsak i sin charmfulla bilderbok ”Kanske…”. Efter att ha blivit förmanade att inte söka sig till mangoträdet, då det troligen finns farliga tigrar där, gör tre små apor just detta.

Annons

Någon sensmoral med koppling till bibliskt syndamedvetande finns inte i texten. Istället förs en eftertänksam, försiktigt prövande hållning ihop med modet att göra språnget ut i det okända, som ett sätt att lära känna världen, att mogna genom erfarenhet.

De tre apornas dialog är underfundig och underhållande. Deras tankfullhet kontrasteras mot de välarrangerade bildernas dramatiska och livfulla expressionism.

Chris Haughton
Chris Haughton
Peter GrönborgSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons