Annons

Mattias Alkberg får Vi:s stipendium

Kultur • Publicerad 25 oktober 2021
Artisten Mattias Alkberg får ett Taubestipendium. Arkivbild.
Artisten Mattias Alkberg får ett Taubestipendium. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

Artisten, låtskrivaren och poeten Mattias Alkberg får 2021 års Taubestipendium, som delas ut av Tidningen Vi. Han får det för "att han i sin digra produktion av dikter och sånger ständigt lyckas balansera på avgrundens rand med ett snett leende på läpparna", enligt juryn.

Stipendiet är ett låtskrivarpris som instiftades 1960 av Tidningen Vi och Evert Taube. Det är den enda utmärkelsen i Taubes namn där han själv deltagit i instiftandet.

Annons

Mattias Alkberg har sedan debuten 1992 givit ut nio diktsamlingar, 30 album och 26 ep, i eget namn och med olika bandkonstellationer. I höst turnerar han tillsammans med Jakob Hellman. Angående sitt skapande säger han i senaste numret av Vi:

"Jag försöker hålla hyfsade rutiner. Jag går upp på morgonen och dricker kaffe. Och så läser jag – inte nyheter, inte Facebook, utan poesi. Jag läser poesi och sedan skriver jag poesi. Efter lunch fortsätter jag – eller också inte. Jag har ju valt det här livet för att det ska vara fritt."

Andra som har fått priset är Sofia Jannok, Jason ”Timbuktu” Diakité, Annika Norlin, Emil Jensen och CajsaStina Åkerström.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons