Annons

Martin Olzcaks stämningsfulla fantasyberättelse ger mersmak

I ”Pojke av trä” blandas flera sagovärldar och fantasy med vardag. Louise Buenafe Mistén fastnar för stämningen och kontrasterna Martin Olczaks nya serie för mellanåldern.
Recension • Publicerad 1 juni 2024
Detta är en recension i Barometern Oskarshamns-Tidningen. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Kapitelbok (från 9 år)

Fruktansvärda grejer som ingen får veta Bok 1: Pojke av trä

Författare: Martin Olczak

Illustrationer: Lina Blixt

Förlag: Rabén & Sjögren

Martin Olzcak har skrivit flera populära spänningsserier för barn, bland annat serien om Jack.
Martin Olzcak har skrivit flera populära spänningsserier för barn, bland annat serien om Jack.Foto: Magnus Liam Karlsson

Hedda är klass 6D:s svartklädda enstöring och bokslukare. Varje dag går hon till det i övrigt tomma skolbiblioteket för att läsa ifred under lunchen. En dag störtar någon in och rubbar Heddas bubbla av ensamhet. Felix – skolans coolaste kille! – verkar nämligen behöva hennes hjälp.

Inslagen av fantasy står i fin kontrast till den mycket trovärdiga och igenkännbara skolmiljön – med tillhörande översittare, maktbalanser och nerklottrade skåp. Till skillnad från det intensiva tempot och glättiga tonfallet i Olczaks andra böcker om Jack finns här ett mognare tilltal och en mer suggestiv atmosfär. Det är (lagom) kuslig läsning, perfekt för sommarens hängmatta.

Annons

Förhoppningsvis kan kommande böcker förklara den distanserade relationen mellan Hedda och mamman. Hedda kallar sin mamma för Ann-Marie och ljuger om flera saker. Det väcker nyfikenhet. Skulle Ann-Marie verkligen bli arg om hon såg Hedda läsa en bok? Och i så fall, varför?

”Till skillnad från det intensiva tempot och glättiga tonfallet i Olczaks andra böcker om Jack finns här ett mognare tilltal och en mer suggestiv atmosfär.”

Den nya, komplicerade vänskapen mellan Hedda och Felix skildras varsamt. Det ska bli kul att lära känna dem – och deras helt olika liv – ännu mer i seriens fem kommande delar. Framöver hoppas jag få veta varför Felix ens vill hänga med det utstuderat elaka gänget i skolan, och varför Hedda ser något annorlunda i honom.

Slutligen måste jag nämna Lina Blixts fantastiskt detaljerade illustrationer som rentav tar andan ur mig. Dock matchar de inte texten helt. Ingenstans står det att en docka tappat benet, så som den inledande bilden visar.

Att blanda sagovärldar är inget nytt grepp. I ”Shrek” existerar flera gamla sagofigurer och Disneykaraktärer i samma universum. Även klassiska serieskapare som Marvel och DC har använt sig av detta tillvägagångssätt, och låtit de välkända hjältarna utkämpa strider tillsammans. Däremot känns det nyskapande att denna bokserie inte består av avslutade och fristående berättelser. På 191 sidor hinner Hedda och Felix faktiskt inte lösa gåtan, och nu kan jag knappt vänta på att få läsa fortsättningen, ”Bokstäver av blod”!

Lina Blixts illustrationer av ”Pojke i trä” tar andan ur recensenten Louise Buenafe Mistén.
Lina Blixts illustrationer av ”Pojke i trä” tar andan ur recensenten Louise Buenafe Mistén.Foto: Madeleine Engberg
Fakta

Martin Olzcak och Lina Blixt

Martin Olczak har gett ut över 30 barnböcker, inte minst de populära serierna om Jack och Megakillen. Han har också skrivit tv-, radio- och filmmanus, däribland ”Höjdarna”, ”Djuren på Djuris” och radiokalendern ”Biggest Bang”.

Lina Blixt är en bildskapare som framför allt har arbetat med barn - och ungdomsböcker, ofta innehållande mörker, mystik och läskigheter. Hon har bland annat illustrerat de uppmärksammade ”Skräxikon” och ”Korpen”, samt över femtio monster i boken ”Monsterbestiarium”.

Andra boken i den gemensamma serien ”Fruktansvärda grejer som ingen får veta” kommer i höst.

Fruktansvärda grejer som ingen får veta 1: Pojke av trä av Martin Olzcak med illustrationer av Lina Blixt
Fruktansvärda grejer som ingen får veta 1: Pojke av trä av Martin Olzcak med illustrationer av Lina Blixt
Louise Buenafe Mistén
Annons
Annons
Annons
Annons