Annons

Madi Banja om rasismen: Blir inte bättre

På sin nya ep "Hunger" sjunger Madi Banja om polisvåld och rasistiska strukturer.
Själv är han osäker på om han någonsin kommer att skaffa fler barn, på grund av sina egna erfarenheter av rasism.
Musik • Publicerad 8 september 2020
Madi Banja är aktuell med ep:n "Hunger". "Det är kanske det bästa jag har skrivit", säger han.
Madi Banja är aktuell med ep:n "Hunger". "Det är kanske det bästa jag har skrivit", säger han.Foto: Jessica Gow
På ep:n finns låten "Ambition som en hund". "Det är en mörk låt, som säger som det är. Tiden är så att man inte försöker snygga till saker och ting. Man ska säga som det är, det är det världen behöver just nu", säger Madi Banja.
På ep:n finns låten "Ambition som en hund". "Det är en mörk låt, som säger som det är. Tiden är så att man inte försöker snygga till saker och ting. Man ska säga som det är, det är det världen behöver just nu", säger Madi Banja.Foto: Jessica Gow
Förutom att skriva musik arbetar Madi Banja på en fritidsgård.
Förutom att skriva musik arbetar Madi Banja på en fritidsgård.Foto: Jessica Gow
Madi Banja släpper ep:n "Hunger". "Allting börjar med hunger", säger han.
Madi Banja släpper ep:n "Hunger". "Allting börjar med hunger", säger han.Foto: Jessica Gow

Lysrören i taket ger ifrån sig ett starkt vitt sken i fritidsgården där Madi Banja jobbar. Här finns bland annat ett dj-bås, en musikstudio och ett basketrum. Efter att sommarens spelningar ställdes in till följd av coronapandemin har Madi Banja arbetat så mycket han har kunnat med ungdomsverksamheten i sitt Dalen, i södra Stockholm.

– Jag har en son som måste äta och ha kläder, jag måste betala hyra. Men det här och musik går hand i hand för mig, det är inga problem, jag skriver var som helst, säger han.

Annons

Madi Banja berättar att han arbetar med ett gäng begåvade ungdomar som hänger mycket i tidigare nämnda musikstudio. Det sjunger han bland annat om i låten "Dimman" från 2019: "Snälla brorsan kan du lägga ner ditt vapen, oslipade diamanter finns gott om i Dalen".

– Jag älskar att jobba med ungdomar, det känns som att man gör skillnad. Jag hänger med dem varje dag, det motiverar dem, för de vet att de också kan bli artist. De behöver inte bara se det på tv.

"Är inte en spåman"

Den 34-årige rapparen beskriver det som att han snubblade in i musikbranschen 2014. Under en skogspromenad i Schweiz nynnade han för sig själv – och blev imponerad av hur bra det lät. Madi Banja började snart samarbeta med Ison & Fille, och släppte därefter den egna singeln "Inga problem". Efter debutalbumet "Välsignelsen" från 2019 kommer nu ep:n "Hunger".

– Det är kanske det bästa jag har skrivit. Jag visste vad jag ville prata om på den här plattan, det var nästan självklart, säger Madi Banja.

Singeln "Domino", som kritiserar polisvåld och rasistiska strukturer i samhället, är redan ute. I musikvideon syns bilder från sommarens Black lives matter-demonstrationer, som blossade upp efter att amerikanen George Floyd dödades av polis. Men låten skrevs långt innan dess.

– Det kändes som en film som man har sett förut, det är som att man har sett det hända, men jag är inte en spåman. Det blir inte bättre för oss, säger Madi Banja.

"Måste gå i samma skor"

Temat fortsätter i den mörka "Ambition som en hund", där Madi Banja berättar om dem som lämnat jordelivet unga. Låten innehåller raderna: "Jag kan inte sova, jag har sett för mycket för att blunda".

– Jag vill inte att min son ska gå igenom samma saker som jag, obehagliga grejer. Jag vill inte gå in på alla saker jag har sett, men det har funnits obehagliga saker man har blivit utsatt för, säger Madi Banja och fortsätter:

– Det är svårt för någon annan att förstå, man måste nästan gå i samma skor för att kunna relatera. Men att leva i den här färgen är nästan ett brott i sig.

TT: Är du orolig för din son?

Annons

– Varje dag. Jag vet inte om jag vill ha fler barn, det är orättvist, man utsätter dem. Vi kan knappt klara oss själva, vem fan vill föra hit någon oskyldig som måste göra om det vi har gått igenom?

Nu längtar Madi Banja efter att komma ut på vägarna igen – men siktar även på att ge sig själv tiden han behöver för att skapa nytt material.

– Jag tror inte att jag har skapat musiken jag är född till att skapa än. Det ser jag fram emot, min egen utveckling. Jag försöker fortfarande hitta mig själv och vägen Gud har gett mig, säger han.

"Hunger" släpps den 11 september.

Fakta: Madi Banja

Madi Banja är född 1986 i Gambia, men flyttade som ung till Enskededalen i Stockholm. 2014 medverkade han på Ison & Filles singel "Länge leve vi". Samma år släppte han debutsingeln "Inga problem".

2015 kom ep:n "De var inte med meningen". Fyra år senare släppte han debutalbumet "Välsignelsen".

Nu är Madi Banja aktuell med ep:n "Hunger".

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons