Annons

Madeleine Sjöstedt utreder nytt tidskriftsstöd

Regeringen tillsätter en utredning för att se om ett särskilt, temporärt tidskriftsstöd ska införas för att underlätta en digital omställning. Stödet ska gälla tidskrifter som "fördjupar samhällsjournalistiken".
Politik • Publicerad 8 juni 2023
Madeleine Sjöstedt ska utreda stöd till tidskrifter. Sjöstedt är generaldirektör för Svenska institutet. Hon presenterades av kulturminister Parisa Liljestrand (M).
Madeleine Sjöstedt ska utreda stöd till tidskrifter. Sjöstedt är generaldirektör för Svenska institutet. Hon presenterades av kulturminister Parisa Liljestrand (M).Foto: Marko Säävälä/TT

Utredare blir Madeleine Sjöstedt, tidigare folkpartistiskt kulturborgarråd i Stockholms stad, som ska vara klar 15 mars 2024. Utredningen ska även föreslå storleken på ett sådant omställningsstöd och hur stödet ska utformas i övrigt. Enligt direktiven ska det handla om tidskrifter som bedriver "fördjupande nyhetsjournalistik", berättar kulturminister Parisa Liljestrand (M) vid en pressträff.

Däremot ska utredaren inte dra gränsen för vilka tidskrifter som kan omfattas.

Annons

– Utredningen kommer inte att presentera vilka som ska ha stödet eller inte utan i så fall vilka som ska bedöma detta, säger Madeleine Sjöstedt.

Kan behöva hjälp

Ett argument för ett sådant temporärt stöd är att tidskrifter kan behöva hjälp för att klara sin digitala omställning.

– Det här är ett stöd som ska underlätta den digitala transformationen. Vi vet att dagspressen kommit mycket längre och nu behöver vi titta på hur vi kan möjliggöra det här för tidskrifterna, säger Parisa Liljestrand.

I dag finns drygt 4 000 tidskrifter i Sverige, allt från stora affärsdrivna veckotidningar till ideellt skrivna specialtidskrifter. De flesta är medlemstidningar.

– Regeringen har valt att prioritera de tidskrifter som handlar om att fördjupa samhälls- och nyhetsjournalistiken, som möjliggör för människor att få en djupare förståelse för det samhälle vi befinner oss i i dag, det är därför vi valt att utforma utredningens uppdrag på detta vis, säger Parisa Liljestrand.

Lokal journalistik

För ett år sedan lade den stora mediestödsutredningen fram sina förslag för ett nytt mediestöd som ska införas nästa år. De förslagen fokuserar dock på allmän nyhetsförmedling för att stärka regional och lokal journalistik.

Utredaren Mats Svegfors ansåg att det nya mediestödet inte bör omfatta tidskrifter, utan att ett särskilt tidskriftsstöd i stället bör utredas separat. Han konstaterade dock att gränslinjen mellan tidningar och tidskrifter inte alls är lika skarp som tidigare, eftersom många tidskrifter löpande uppdateras digitalt en eller flera gånger per vecka.

I dag finns ett mindre stöd till runt 90 kulturtidskrifter, som fördelas via Kulturrådet.

– Det stödet kommer inte att försvinna, säger Parisa Liljestrand.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons