Annons

Livfulla presentationer av både vackra och tråkiga fjärilar

Var och en av de 78 dagfjärilsarterna i Stockholms skärgård får i den här boken en livfull presentation. De utsökta bilderna är nästan alla utförda mellan 1828 och 1835 av Wilhelm von Wright, en “finländsk-svensk” målare mer känd för sina fågel- och fiskbilder.
Bokrecension • Publicerad 8 maj 2021
Detta är en recension i Barometern Oskarshamns-Tidningen. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Fredrik Sjöberg.
Fredrik Sjöberg.Foto: Sofia Runarsdotter
Sakprosa

Fjärilarnas skärgård

Författare: Fredrik Sjöberg

Förlag: Max Ström

Fredrik Sjöberg, författare, översättare och biolog, bosatte sig för länge sedan på Runmarö i Stockholms skärgård. Vad gjorde det att stället var förfallet. Där fanns ju gott om fjärilar! Så småningom har han funnit inte mindre än 55 arter av dagfjärilar bara i sin egen trädgård! Detta ska jämföras med att en engelsk vän begåvad med mycken envishet under ett år lyckades få se Storbritanniens alla 59 (!) dagfjärilsarter.

Som författaren skriver: “Rikedom kan mätas på många sätt. Detta är ett av de bästa.”

Annons

Han kunde ha skrivit en torr redogörelse för Stockholms skärgårds alla dagfjärilsarter. Nej, det tror jag förresten inte, han skulle inte ha stått ut. Istället får läsaren uppleva hans personliga möte med ämnet; hans ödmjukhet inför den komplexitet han möter, hans språkliga uppfinningsrikedom och humor.

Varje uppslag har en liten essä om arten i fråga och en eller flera bilder. Man bör inte missa någon av essäerna. Var och en är ett litet konstverk precis som fjärilsbilderna.

Ta luktgräsfjärilen till exempel. Den är “sommarens tråkigaste fjäril”. Den är “en totalt charmlös, mellanstor, jämnbrun sak som är odrägligt vanlig och ständigt stör med sitt enfaldiga fladdrande…” För övrigt är arten “vanlig i hela Europa och vidare österut; inte ens nordkoreanerna kommer undan. Bara belgarna har avbildat eländet på frimärke (låg valör).”

Återstår för mig att upptäcka.

Kjell AnderssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons