Annons

Operan tar hjälp av extern specialist

Kungliga Operans ledning tar hjälp av en extern specialist för att granska arbetsmiljön vid Kungliga Baletten. Det uppger Birgitta Svendén, operachef och vd för SVT.
Kultur • Publicerad 8 juni 2021
Operan tar hjälp av en extern utredare för att granska vad som hänt, uppger Birgitta Svendén (bilden) för SVT. Arkivbild.
Operan tar hjälp av en extern utredare för att granska vad som hänt, uppger Birgitta Svendén (bilden) för SVT. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Samtidigt kallar kulturminister Amanda Lind (MP) Kungliga Operans styrelseordförande Lena Olving till ett möte, rapporterar Dagens Nyheter. Detta efter att tidningen rapporterat om arbetsmiljöproblem i Kungliga Baletten och om en kränkande nakenbild som spridits på en av dansarna.

Kulturministern uppger i en skriftlig kommentar till DN att hon ser allvarligt på situationen och att kulturdepartementet noga följer arbetet för en god arbetsmiljö:

Annons

”Min bedömning är att det pågår ett aktivt arbete på våra kulturinstitutioner, men det som uppkommit är allvarligt. Därför kommer jag ha ett avstämningsmöte med Operans ordförande och diskutera den problembild som framkommit, så att en trygg arbetsmiljö fri från trakasserier säkras på alla nivåer”, skriver Amanda Lind.

Birgitta Svendén framhåller till SVT att operans ledning jobbat med arbetsmiljöproblemen i flera års tid men att det inte varit tillräckligt.

– Vi har inte nått dit vi ska när det gäller kommunikation, transparens och när det gäller att bli sedd och hörd, och det måste vi naturligtvis vända, säger hon till SVT.

Operan ska därför låta en extern specialist göra en en genomlysning av vad som hänt.

– Vi förstår att det är många som inte har uttalat sig och inte kommit till tals. Vi vill se till att man gör djupintervjuer – där man naturligtvis får vara anonym – där varje individ får uttala sig ifrån sitt perspektiv, säger Svendén.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons