Annons

Lennart Jähkel får Expressens teaterpris

Skådespelaren Lennart Jähkel får Expressens teaterpris "En bit av Georges hatt". Heffaklumpen tilldelas författarna Emma Adbåge och Lisen Adbåge.
Kultur • Publicerad 4 april 2022
Lennart Jähkel är årets mottagare av Expressens kulturpris. Arkivbild.
Lennart Jähkel är årets mottagare av Expressens kulturpris. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT
Systrarna Emma Adbåge och Lisen Adbåge får Expressens kulturpris Heffaklumpen. Pressbild.
Systrarna Emma Adbåge och Lisen Adbåge får Expressens kulturpris Heffaklumpen. Pressbild.Foto: Anna-Karin Nilsson

"I ett livslångt växelbruk av film, tv och teater har han (Jähkel ) sömlöst gått från humor till allvar, från jägare till handelsresande. Jordnära och genomlyst av eftertanke porträtterar han oförglömligt människans glädje och vånda", lyder juryns motivering enligt ett pressmeddelande från tidningen.

Den unika statyetten görs varje år av Marie-Louise Ekman. Lennart Jähkel säger i en kommentar att "det är en fantastiskt stor ära att få Expressens teaterpris. Jag är så glad och stolt".

Annons

Tidigare mottagare av priset är bland andra Marie Göranzon, Lars Norén, Alexander Mørk-Eidem och Suzanne Osten.

Heffaklumpen, som uppmärksammar kulturinsatser riktade till barn och unga, tilldelas illustratörerna och barnboksförfattarna Emma Adbåge och Lisen Adbåge.

Årets satirpris, Ankan, går till trion Emma Knyckare, Ina Lundström och "Scroll-Mia" som står bakom poddradioprogrammet "Flashback Forever". "Denna trio trålar varje vecka i nätets grumligaste vatten. Med empati och humor reder de ut den moderna manlighetens virrvarr av smärta, galenskap och mörker", skriver juryn i sin motivering.

Mottagare av musikpriset ”Spelmannen” får Tensta Gospel Choir och Björn Nilsson-priset för god kulturkritik tilldelas Mats Jonsson.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons