Annons

Lekfulla bilder och tydligt budskap i ”Addis afro”

Addi skippar mössa, för han har ju ett fint, stort och runt afro! De frusna djuren i skogen får syn på hans varma hår och ser en chans till att värma sig. Men vill Addi dela med sig?
Recension • Publicerad 23 mars 2024 • Uppdaterad 25 mars 2024
Detta är en recension i Barometern Oskarshamns-Tidningen. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Bilderbok (från 3 år)

Addis afro

Text: Jali Madi Susso

Bild: Felicia Fortes

Förlag: Bonnier Carlsen

Jali Maddi Susso har tidigare skrivit flera uppskattade barn- och ungdomsböcker, bland annat tillsammans med Eva Susso.
Jali Maddi Susso har tidigare skrivit flera uppskattade barn- och ungdomsböcker, bland annat tillsammans med Eva Susso.Foto: Ulrica Zwenger
”Addis afro” är Felicia Fortes debut som barnboksillustratör.
”Addis afro” är Felicia Fortes debut som barnboksillustratör.

Jag blir glad av att Addi är mörk och hans morföräldrar ljushyade – familjer kan ju som bekant se ut lite hur som helst. Det är också fint att Addi har hjärtmönstrade kläder, och att även djuren har kläder. De kan dessutom prata, och Addi verkar ha pratat med djur förut. Däremot får varken djuren eller läsaren ett afro förklarat för sig, eller hur det skiljer sig från andra hårtyper. Med så stark sensmoral bör ett ”varför” tydliggöras. I denna typ av kulturkrockar vill jag tro att de flesta övertramp oftast handlar om okunskap. Fortes detaljrika och härligt fylliga bilder fungerar som lekfull motvikt.

”Addis afro” av Jadi Madi Susso och Felicia Fortes
”Addis afro” av Jadi Madi Susso och Felicia Fortes
Louise Buenafe Mistén
Annons
Annons
Annons
Annons