Annons

Ledin: "SVT var respektlösa"

Tomas Ledin fyller 70 år och firar samtidigt 50 år som artist. Det ska firas med en stor konsert som SVT försökte få honom att flytta för Melodifestivalen, men Ledin vägrade.
Musik • Publicerad 8 februari 2022
Tomas Ledin ger inte mycket för SVT:s agerande i samband med Melodifestivalen. "Jag kan tycka att det hade varit klädsamt med en helt annan hållning och svansföring från SVT:s sida", säger han.
Tomas Ledin ger inte mycket för SVT:s agerande i samband med Melodifestivalen. "Jag kan tycka att det hade varit klädsamt med en helt annan hållning och svansföring från SVT:s sida", säger han.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Tomas Ledin ser fram emot att fira sin 70-årsdag i Avicii Arena – som planerat.
Tomas Ledin ser fram emot att fira sin 70-årsdag i Avicii Arena – som planerat.Foto: Jonas Ekströmer/TT
"Jag vill att det här ska vara en lustfylld och rolig kväll", säger Tomas Ledin om 70-årskonserten i Avicii Arena. Han är inte glad över SVT:s försök att få honom att flytta konserten.
"Jag vill att det här ska vara en lustfylld och rolig kväll", säger Tomas Ledin om 70-årskonserten i Avicii Arena. Han är inte glad över SVT:s försök att få honom att flytta konserten.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Den 25 februari tänker Tomas Ledin fira rejält. Hans 70-årsdag sammanfaller med hans 50-årsjubileum på scenen, vilket föranleder en stor, utsåld konsert på Avicii Arena i Stockholm, tidigare Globen.

Men när SVT för ett par veckor sedan meddelade att pandemin satte stopp för tävlingens tänkta Sverigeturné och att man i stället skulle flytta hela arrangemanget till Avicii Arena, vägrade Ledin att ändra datum eller arena för sitt kalas. Det enda som skulle kunna rucka på firandet var smittläget, skrev han i ett uppmärksammat inlägg på Instagram där han konstaterade att det var han som bokat arenan först:

Annons

"Avicii Arena bokades redan tidigt i höstas och är sedan länge i det närmaste slutsåld. Skulle jag svika er, som från norr till söder, reser till huvudstaden just på min födelsedag? Svika er, runt 10 000 glada, som kommer till firandet av min stora dag. Jag tror inte det".

Enormt stöd

Sociala medier svämmade över av kommentarer, många till stöd för Ledins beslut. Det stödet märker han tydligt, säger han:

– Hela grejen har ju varit lavinartad på sociala medier, en riktig tsunami. Det har även varit tv, radio och tidningar som har hört av sig. Men själv har jag bara fått uppleva ett enormt stöd, så det har varit positivt.

Han betonar att han tycker att SVT gick för hårt fram i sina krav på att han skulle flytta sin konsert.

– Jag kan tycka att det hade varit klädsamt med en helt annan hållning och svansföring från SVT:s sida. Det var faktiskt bedrövligt. Jag tycker att det var respektlöst mot svensk publik och respektlöst mot mig som artist, säger han.

Melodifestivalens fjärde deltävling ska nu i stället hållas på Friends Arena.

Lustfylld kväll

Själva konserten beskriver Tomas Ledin som ett enda stort 70-årskalas insprängt i en regelrätt konsert med hemliga gästartister.

– - Jag och mina musiker spelar förstås de låtar som jag har skrivit genom åren. Men det kommer också bland annat att finnas en toastmaster och ett antal överraskningar som inte jag känner till.

Överskottet från konserten har han valt att donera till välgörande ändamål.

– Jag vill att det här ska vara en lustfylld och rolig kväll. Men jag vill också göra något gott, så mitt överskott från konserten går till tre organisationer som jag har stöttat i många år. Då blir det roligt och gott både för mig och publiken. Det handlar om glädje och ingenting annat, säger han.

Annons

Rättat: I en tidigare version fanns en felaktig uppgift om vilken deltävling som flyttats.

Fakta: Tomas Ledin

Född 1952 i Östersund. Växte upp i Jämtland, Södermanland och Sandviken.

Albumdebuterade 1972 med engelskspråkiga "Restless mind". Har givit ut en mängd album både på svenska och engelska, från 1990 uteslutande på svenska.

Vann Melodifestivalen 1980 med låten "Just nu". Har spelat in en lång rad populära låtar som "Sommaren är kort", "Inatt är jag din" och "Vi är på gång". 2019 hade "En del av mitt hjärta" med Malin Åkerman premiär. Filmen bygger på Ledins låttexter.

Aktuell med födelsedagskonsert på Avicii Arena.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons