Annons

Lars Vilks minnesfond ny ägare till "Nimis"

Konst • Publicerad 9 januari 2023
Lars Vilks träskulptur "Nimis" är på god väg att bli byggnadsminne. Arkivbild.
Lars Vilks träskulptur "Nimis" är på god väg att bli byggnadsminne. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Ett nytt steg har tagits på vägen att byggnadsminnesskydda Lars Vilks skulpturer "Nimis" och "Arx" vid Håle stenar i Kullabergs naturservat.

För att erhålla titeln byggnadsminne krävs det att det finns en tydlig ägare, vilket det inte har funnits på några år. Men nu träder Lars Vilks minnesfond in som ägare och förvaltare, skriver Helsingborgs Dagblad. Fonden blir också ägare till en annan av konstnärens skapelser: det fiktiva landet Ladonien.

Annons

Nästa steg blir att tillsammans med Kullaberg styra upp säkerheten, då det i dag är förknippat med viss fara att ta sig fram till "Nimis" och "Arx". Därefter ska fonden och föreningen Nimis vänner sluta en överenskommelse med markägarna Krapperup om skötsel och underhåll. Markägarna har inte längre några invändningar mot verken, vilka uppfördes utan tillåtelse.

Lars Vilks omkom i en bilolycka hösten 2021.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons