Annons

Kungliga Operan stänger för renovering 2026

Kungliga Operans lokaler i Stockholm kommer att stänga för renovering 2026, bekräftar Ingrid Eiken, general­direktör på Statens fastighetsverk (SFV), för Svenska Dagbladet.
Musik • Publicerad 4 juli 2023
Kungliga Operan i Stockholm Arkivbild.
Kungliga Operan i Stockholm Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

– Det här är inget nytt besked utan det gav myndigheten till regeringen i samband med hemställan om investeringsmedel för förstudien i april, säger Ingrid Eiken, Fastighetsverkets generaldirektör till TT.

Den 22 juni kom regeringsbeslutet där fastighetsverket fick i uppdrag att göra en förstudie för renoveringen. Den ska redovisas senast den 30 april nästa år.

Annons

Beslutet följer på det uppdrag som regeringen gav SFV i mars 2023 om att lämna in ett underlag inför en renovering av operabyggnaden.

– Vi har precis börjat sätta upp byggnadsställningar och man kommer uppleva att det pågår renoveringar hela tiden från och med nu. Det stora renoveringsarbetet kommer däremot att sätta igång under 2026, men byggnaden är i så pass eftersatt skick och behoven är så pass stora att vi gör renoveringen hela tiden, fortsätter hon.

I samband med ombyggnationen kommer driften i huset att stängas ner och Operans verksamhet flyttas.

– Det finns inget datum och vi har ingen plan i dag men eftersom vi måste ha verksamheten någonstans under den perioden tittar vi på ett antal olika alternativ, möjliga lokaler och pratar med fastighetsägare och intressenter. Det blir en spännande utmaning, säger Fredrik Lindgren vd vid Kungliga Operan till TT.

SFV har begärt 90 miljoner kronor för att se över förutsättningarna för renoveringen, något som nu ska beskrivas i förstudien. Förstudien ska sedan mynna ut i ett konkret projekt med kostnader och tidsplan som regeringen får ta ställning till.

Fakta: Operans renovering

Oktober 2013: Fredrik Reinfeldts regering med kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) utlovar 2 miljarder kronor till att bygga om Kungliga Operan. Statens fastighetsverk (SFV) får i uppdrag att ta fram en plan tillsammans med Operan. I stället för ett nytt operahus vill regeringen bygga nytt i det gamla, vilket dåvarande operachefen Birgitta Svendén välkomnar.

December 2016: Regeringen och kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) ger grönt ljus till 188 miljoner kronor för att projektera en renovering och ombyggnation av Kungliga Operan.

November 2019: SFV lägger fram en plan för en "Ny opera i operan” (Noio) – med sex nya arbetssalar, en ny scen för barn och unga och en ny entré mot Kungsträdgården som ska öka tillgängligheten. Lokalerna blir större och arbetsmiljön bättre. Tidigast möjliga byggstart för förslaget är 2023. I dagens penningvärde skulle kostnaden bli cirka 4,5 miljarder kronor.

Januari 2020: Noio pausas av SFV i väntan på besked.

November 2020: SFV får i uppdrag av Stefan Löfvens regering att redovisa ett mindre kostsamt renoveringsalternativ, det så kallade “Nollalternativet” som inte innebär någon utbyggnad. I dagens penningvärde beräknas kostnaden till 1,8 miljarder kronor.

Juni 2022: SFV gör en hemställan till regeringen om att pröva det så kallade nollalternativet för att man ska kunna upprätthålla ansvaret för fastigheten.

Oktober 2022: Operans vd Fredrik Lindgren går ut med ett nödrop om att operahuset i Stockholm befinner sig i "akut läge".

April 2023: Efter uppdrag från regeringen begär SFV 90 miljoner kronor för att kunna genomföra en förstudie inför en kommande renovering.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons