Annons

Konstnären John E Franzén död

Konstnären John E Franzén har avlidit, 80 år gammal. Det uppger hans tidigare gallerist, Gävle konstmuseums chef Jan Stene, för Arbetarbladet.
Kultur • Publicerad 6 oktober 2022
John E Franzén, framför sin omdebatterade tavla "Hells Angels California" 1997.
John E Franzén, framför sin omdebatterade tavla "Hells Angels California" 1997.Foto: Rolf Höjer/TT
John E Franzéns målning "Carl XVI Gustaf med familj" väckte stor uppståndelse.
John E Franzéns målning "Carl XVI Gustaf med familj" väckte stor uppståndelse.Foto: Anna Danielsson/Nationalmuseum

– Det är en sorg för hela Konstsverige. Jag är otrolig tacksam att vi fick möjlighet att vinna striden mot tiden, att han var med och levde upp en sista gång trots sin sjukdom, säger Jan Stene till tidningen.

John E Franzén är kanske mest känd för sitt porträtt "Carl XVI Gustaf med familj", kungafamiljen i en realistisk stil från 1985, som väckte stor debatt.

Annons

Tavlan hänger i Statens porträttsamling på Gripsholms slott.

Kungaparet hade själv valt konstnären för uppdraget, men i ett reportage i Sveriges Radio 2015 berättade Franzén att drottning Silvia inte var nöjd med gestaltningen av kronprinsessan Victoria.

– Drottningen tyckte inte om att hon (Victoria) var så där kaxig. Hon ville att jag skulle ändra det, men det gjorde jag inte. Då förstör man hela målningen, säger Franzén.

Målningen av kungafamiljen var inte det enda John E Franzén gjorde som väckte uppmärksamhet. 1969 gjorde han en sexuellt utmanade målning föreställande medlemmar i Hells Angels med en naken kvinna i förgrunden.

John E Franzén utbildades på Konstfack i början av 1960-talet och gick därefter på Konsthögskolan. Efter att ha inspirerats av den amerikanska samtidskonsten och även bott i USA under slutet av årtiondet målade han mycket typiska amerikanska motiv – bland annat av Cadillacbilar i naturlig storlek.

Mellan 1988 och 95 var John E Franzén professor i måleri på Kungliga konsthögskolan.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons