Annons

Kulturskapares rätt till ersättning utreds

Kultur • Publicerad 12 maj 2021
Nu ska musiker och konstnärers rätt till ersättning genomlysas. Arkivbild.
Nu ska musiker och konstnärers rätt till ersättning genomlysas. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Regeringen ska tillsätta en utredning om upp­hovs­män och utövande konstnärers möjlig­het till ersätt­ning i tider då deras arbete sprids via olika ström­nings­tjänster. Frågorna har aktuali­serats i arbetet med att genomföra EU:s nya direktiv om upp­hovs­rätt på den digitala inre marknaden.

"I dag har vi fan­tas­tiska möjlig­heter att – när vi vill – ta del av film, musik och annat kreativt innehåll via digitala tjänster. Samtidigt har många av de artister och upp­hovs­män som är med och fyller tjänsterna med innehåll svårt att leva på sitt skapande. Därför behöver vi nu se över om kultur­skaparna får en rimlig del i den ekono­miska fram­gång som den digitala utveck­lingen inne­burit, säger justitie- och migrations­minister Morgan Johansson i ett pressmeddelande.

Utred­ningen ska undersöka om man bör införa en ersättning för upphovsmän och konst­närer som man inte kan avstå från eller överlåta, så kallad oav­vislig ersätt­nings­rätt. Den ska också ta ställning till om det finns ett behov av ett nytt, frivilligt system för tviste­lösning när det gäller tvister om bland annat ersätt­ning mellan upphovs­män.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons