Annons

Kulturrådet fördelar 650 miljoner

Kulturrådet ska fördela 650 miljoner kronor i extra krisstöd till det fria kulturlivet. 20 miljoner avsätts till filmen via Filminstitutet och 40 miljoner till regional kulturverksamhet.
Kultur • Publicerad 7 februari 2022
Kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S) säger att den miljard som finns avsatt till återstartsstöd för kulturlivet inte ska användas till akut krisstöd. "Det gäller nu att komma ihåg att krisen inte är över", säger hon.
Kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S) säger att den miljard som finns avsatt till återstartsstöd för kulturlivet inte ska användas till akut krisstöd. "Det gäller nu att komma ihåg att krisen inte är över", säger hon.Foto: Jessica Gow/TT

Det står klart sedan regeringen nu har beslutat om hur den extra miljarden i krisstöd till kulturbranschen ska fördelas. Ursprungligen hade regeringen avsatt 180 miljoner kronor till krisstöd med anledning av de förlängda restriktionerna, men efter ett initiativ från Moderaterna i finansutskottet höjdes summan i stället till en miljard kronor.

– Vi ska jobba för att den kommer ut så snabbt som möjligt. Sedan är det stödgivande myndigheter som också har sin process, säger kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S).

Annons

Den miljard som finns avsatt till så kallat återstartsstöd för kulturlivet i årets statsbudget ska dock inte användas till akut krisstöd, enligt kulturministern.

– Det gäller nu att komma ihåg att krisen inte är över. Det är nu det börjar och vi måste göra allt vi kan för att publiken ska hitta tillbaka, säger hon.

Av den miljard som regeringen nu beslutat om ska 200 miljoner ges till enskilda kulturskapare – av dessa 170 miljoner kronor av Konstnärsnämnden till konstnärer inom bild och form, musik, film, teater och dans, samt 30 miljoner via Sveriges författarfond till författare, översättare och kulturjournalister.

Kulturrådet fördelar liksom tidigare krisstöd till olika privata arrangörer inom nöjes- och kulturbranschen.

60 miljoner fördelas till allmänna samlingslokaler via Boverket. 30 miljoner ges till vissa offentligt stödda kulturinstitutioner.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons