Annons

Kulturbranschen gasar och nyper sig i armen

De slopade restriktionerna får arrangörer att sälja biljetter till fulla salonger igen. Men vågar publiken komma?
Kultur • Publicerad 8 september 2021
Sophia Artin, chef på Teatern Galeasen i Stockholm, framhåller att regeringen måste hålla fast vid sitt beslut även om smittotalen går uppåt igen.
Sophia Artin, chef på Teatern Galeasen i Stockholm, framhåller att regeringen måste hålla fast vid sitt beslut även om smittotalen går uppåt igen.Foto: Janerik Henriksson/TT
Malin Mases Arvidsson, Kardo Mirza, Otto Hargne och Freddy Åsblom i "#ärdetkrigän", en av två föreställningar som Teater Galeasen i Stockholm spelar i höst. Pressbild.
Malin Mases Arvidsson, Kardo Mirza, Otto Hargne och Freddy Åsblom i "#ärdetkrigän", en av två föreställningar som Teater Galeasen i Stockholm spelar i höst. Pressbild.Foto: Jens Sethzman

Dagen efter glädjebeskedet är förberedelserna i kultur- och nöjesbranschen i full gång för att ta emot publiken som förr.

Teater Galeasen dubblar höstrepertoaren ute på Skeppsholmen i Stockholm till två föreställningar i stället för en. "Irakisk Kristus" hade kritikerrosade premiär 12 mars 2020 och hann spelas två gånger innan teatern var tvungen att pandemistänga. I höst spelar man den plus den tidigare uppsättningen av "#ärdetkrigän". Tematiskt hör föreställningarna ihop och görs dessutom av samma skådespelare. "Hårt arbete, men kul" resonerar Sophia Artin.

Annons

"Irakisk Kristus" är samtidigt en för Galeasen stor och dyr uppsättning med nio skådespelare som nu testar sig i princip dagligen. Våren 2020 skulle den ha spelats i samarbete med Dramaten och Kulturhuset Stadsteatern men nu blir uppsättningen Galeasens egen.

– Det är förstås ett ekonomiskt risktagande. Men jag hoppas och tror och när vi tittar på vår budget så tycker vi att det ska gå ihop – men det bygger ju också på att publiken ska våga komma.

Gör den då det, eller har den hårda nedstängningen av just kultur- och nöjesbranschen gjort människor rädda? På Galeasen pågår just nu en diskussion om huruvida man under en övergångsperiod skulle kunna begära vaccinationspass eller PCR-tester för att både publik och ensemble ska kunna känna sig säkra.

– Jag skulle önska det, jag tänker här: att köpa en teaterbiljett är inte samma sak som att gå på apoteket eller som att köpa en liter mjölk.

– Galeasen är ju en fri grupp så jag tror att vi skulle kunna göra det, men jag är inte hundra än och vi är heller inte överens om detta på teatern.

Även Frida Röhl, konstnärlig ledare för Folkteatern i Göteborg, tror på fortsatta säkerhetsåtgärder både för personal och publik.

TT: Tror du att publiken vågar komma tillbaka?

– Ja det tror jag verkligen. Vi har fått så enormt mycket kärlek och uttryck av längtan från publik under pandemin. Det har också varit tydligt under den pjäs som spelas nu, ”Misantroperna”, att publiktrycket är väldigt högt.

Hoppas på uthållighet

Samtidigt menar Sophia Artin att regeringen måste stå fast vid sitt beslut även när smittotalen börjar gå upp bland unga och ovaccinerade.

– Jag hoppas att man från politiskt håll faktiskt förstår vikten av musik och teater, att man låter den få komma till nu, och att man i så fall sätter in restriktioner på till exempel kollektivtrafik och resor, på allt det där andra som har fått härja fritt.

Annons

Även biobesökarna kan se fram emot ett större utbud. Filmstaden säljer till fulla salonger från och med den 29:e, berättar marknadsdirektören Helena Eklund – allt enligt regeringens och Folkhälsomyndighetens besked.

– Vi har lyssnat på dem hela vägen och gör så även nu och den första filmen som det här får effekt på är ju den nya Bond-filmen (med premiär 30 september), vilket vi är lättade över.

Mer städning

Samtidigt sprider man ut föreställningarna mer för att minska trängsel, erbjuder handsprit och städar mer.

– Det är ju också lätt att se hos oss vilka föreställningar som är mest bokade, om man känner en sådan oro.

Även för musikbranschen är det fulla lokaler som gäller från och med den 29 september, berättar Joppe Pihlgren, verksamhetschef på Svensk Live. Han ser ingen anledning till att kräva covid-pass om inte Folkhälsomyndigheten eller regeringen gör det.

– Men om publiken känner sig trygg av det kan någon enskild (arrangör) välja att göra det.

"Svårt att tro"

Tack vare det statliga kulturstödet finns de flesta arrangörer kvar, om än nedbantade, framhåller han. Hur många som är redo för konsert direkt efter den 29 är osäkert. Att repa i gång ett band tar "några veckor", framhåller han, och för de större konserterna är startsträckan ännu längre. Världsartister måste få ihop det med spelningar i andra länder.

– Bedömningen är att det ska gå att öppna upp. Däremot märker man att det är lite svårt att tro på när det har varit så mycket upp och ner. Det är svårt att tro att det är över, man får nypa sig i armen.

Rättelse: I en tidigare version angavs fel datum för den svenska Bond-premiären.

Fakta: Publikrestriktioner

Den 29 september gäller följande: deltagartaken för offentliga tillställningar och allmänna sammankomster tas bort, deltagartaken för privata sammankomster tas bort, kvarvarande restriktioner på serveringsställen tas bort, FHM:s råd om att arbeta hemifrån tas bort.

Fram till dess är det upp till 300 personer i sittande publik inomhus och 3 000 på utomhusevenemang som gäller. Kravet är att varje besökare ska ha en anvisad sittplats.

Tanken var att steg fyra i regeringens plan för avveckling av restriktioner skulle genomföras tidigare i september men det sköts inledningsvis upp på grund av den ökande smittspridningen.

När steg fem kan börja gälla är oklart, eftersom det innebär att alla kvarvarande restriktioner lyfts. Det handlar bland annat om trängselregler som gäller för handelsplatser samt kultur- och fritidsverksamhet.

Källa: Regeringen.se

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons