Annons

Kulturarbetare i protest –ockuperar teater

Kultur • Publicerad 11 mars 2021
Kulturarbetare i Paris har protesterat sedan i december. Arkivbild.
Kulturarbetare i Paris har protesterat sedan i december. Arkivbild.Foto: Christophe Ena

Franska kulturarbetare har fått nog av restriktionerna under pandemin. Många har blivit arbetslösa och i Paris samlas nu flera hundra kulturarbetare i protester. De har också sedan en vecka ockuperat en klassisk teater, Theatre de l'Odeon, i centrala Paris, rapporterar SVT:s Kulturnyheterna.

Demonstrationerna i Paris började i december. Kulturarbetarna anser att kulturlivet fått betala ett högre pris än nödvändigt, då exempelvis köpcentrum håller öppet. Kultarbetarna har stöd av kulturministern men än så länge väntar de på den franska regeringens beslut.

Sveriges kulturråd i Paris, Ewa Kumlin, säger till Kulturnyheterna att det är en väldigt besvärlig situation för kulturarbetarna och att 90 procent av de fria franska teatergrupperna har fått lägga ner.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons