Annons

Kritikerna: Chanslösa artister till final

Clara Klingenström gick vidare till Melodifestivalfinal via Andra chansen tillsammans med Paul Rey, Alvaro Estrella och Klara Hammarström.
Men har de någon chans nästa vecka? Kritikerna är skeptiska.
Melodifestivalen • Publicerad 7 mars 2021
Klara Hammarström, Paul Rey Alvaro Estrella och Clara Klingenström är klara för final i Melodifestivalen efter att ha vunnit sina dueller i Andra chansen.
Klara Hammarström, Paul Rey Alvaro Estrella och Clara Klingenström är klara för final i Melodifestivalen efter att ha vunnit sina dueller i Andra chansen.Foto: Claudio Bresciani/TT
Clara Klingenström kunde inte hålla tillbaka känslorna på presskonferensen efter Andra chansen.
Clara Klingenström kunde inte hålla tillbaka känslorna på presskonferensen efter Andra chansen.Foto: Claudio Bresciani/TT
Paul Rey har tagit "The missing piece" till final.
Paul Rey har tagit "The missing piece" till final.Foto: Claudio Bresciani/TT
Klara Hammarström sjunger "Beat of broken hearts" under Andra chansen.
Klara Hammarström sjunger "Beat of broken hearts" under Andra chansen.Foto: Claudio Bresciani/TT

Dagens Nyheters Kajsa Haidl skriver att Andra chansens innehåll kändes som "kylskåpsrens" och menar att det vore bäst att skrota hela programdelen. Årets bästa bidrag är sedan länge vidare till final, menar hon – och tror att det blir svårt för nykomlingarna att stå upp mot de stora förhandsfavoriterna.

Även Göteborgs-Postens Jan Andersson uppmanar SVT att lägga ner deltävlingen – och skriver att "precis som Christer Björkman har Andra chansen spelat ut sin roll". Däremot hyllas både programledaren Shirley Clamp och Grotescogänget av recensenten.

Annons

Aftonbladets Markus Larsson är inne på samma tema – att ingen av de nya finalisterna har någon chans på förstaplatsen. Däremot skriver han att Clara Klingenström "verkade stärka sina aktier" efter duellen mot Ewa Roos och Eva Rydberg.

"Tänk om jag drömmer"

Med en stark låt och en berättelse som engagerat många avancerade nykomlingen Clara Klingenström från Andra chansen och tar plats i Melodifestivalens final.

Hon gick segrande ur sin duell, som nog får räknas som kvällens mest omaka, och slog ut de rutinerade underhållarna Eva Rydberg och Ewa Roos.

– Det är massa olika känslor nu. Jag tänker också "tänk om jag drömmer och det här inte är på riktigt?" I så fall vill jag inte vakna, säger hon på presskonferensen efter tävlingen.

Destruktivt förhållande

Låten “Behöver inte dig i dag" beskriver ett destruktivt förhållande som Klingenström tagit sig ur. Tidigare i veckan berättade hon för TT om hur överväldigad hon blivit av responsen.

– Folk har skrivit långa texter om hur de har tagit sig ur missbruk, våld och allmänt dåliga relationer, men också att jag sjunger bra och sprider hopp. Att jag får höra det, jag som satt där för ett år sedan och var helt död inom mig, känns lite overkligt.

Även Alvaro Estrella fick "Baila baila"-dansa vidare till final.

Förra året gick han också vidare från Andra chansen, men då som sidekick till Méndez. Nu gör han om bedriften på egen hand med sin dansanta latinopoplåt.

Sina vinstchanser i finalen är ingenting han tänker på, säger han på den efterföljande presskonferensen.

– Jag tänker inte på att vinna. Att få stå bland alla finalister är en ära. Jag kommer att ge mitt allt. Var jag än hamnar där spelar ingen roll för mig.

Höll huvudet kallt

Annons

Paul Rey har också gjort det igen. Precis som förra året gick Malmöartisten vidare från Andra chansen och tar plats i finalens startfält.

Hans ballad "The missing piece" handlar om hans lilla dotter, som kom till någon gång under förra årets Melodifestival. Paul Rey gick vidare från årets första deltävling, och låten charmade tittarna även i Andra chansen. I kvällens andra duell slog han ut den något mindre rutinerade Frida Green och säkrar därmed en finalplatsen.

Det faktumet ger upphov till kluvna känslor, säger Rey.

– Mitt mål var att komma till final. Men jag tycker samtidigt att det var jobbigt, jag tycker inte om duell-upplägget. Det var jobbigt att Frida behövde åka ut. Det är en blandad känsla.

Förra året slogs Klara Hammarström ut direkt. Den här gången gick det bättre. Hammarström och hennes powerballad "Beat of broken hearts" är i final. Den tidigare tävlingsryttaren, som också är känd från SVT-serien ”Familjen Hammarström", travar vidare mot finalen den 13 mars.

Dessutom har hon lovat att hennes lillebror, tävlingsryttaren Ingemar Hammarström, ska rida i hennes scenkläder som resultatet av en vadslagning.

Fakta: De gick vidare till finalen

Alvaro Estrella: "Baila baila"

Paul Rey: "The missing piece"

Clara Klingenström: "Behöver inte dig i dag"

Klara Hammarström: "Beat of broken hearts"

Fakta: De gick vidare till finalen

1. Danny Saucedo: "Dandi dansa"

2. Klara Hammarström: "Beat of broken hearts"

3. Anton Ewald: "New religion"

4. The Mamas: "In the middle"

5. Paul Rey: "The missing piece"

6. Charlotte Perrelli: "Still young"

7. Tusse: "Voices"

8. Alvaro Estrella: "Baila baila"

9. Klara Klingenström: "Behöver inte dig i dag"

10. Eric Saade: "Every minute"

11. Dotter: "Little tot"

12. Arvingarna: "Tänker inte alls gå hem"

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons