Annons

Kritik mot statistlöner på nya "Jönssonligan"

Film • Publicerad 1 augusti 2020
David Sundin, Anders "Ankan" Johansson, Hedda Stiernstedt och Henrik Dorsin gör huvudrollerna i nya "Jönssonligan". Arkivbild.
David Sundin, Anders "Ankan" Johansson, Hedda Stiernstedt och Henrik Dorsin gör huvudrollerna i nya "Jönssonligan". Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Statisterna som jobbade "nattpass", mellan 18 och 03, under inspelningarna av den nya "Jönssonligan"-filmen fick en ersättning på 300 kronor. "Katastrof", enligt Statistföreningens ordförande Tommie Hansson som säger till Expressen att ersättningen brukar vara högre för nattjobb.

– Om jag kommer ihåg rätt så räknade jag ut att det blir 17 kronor i timmen eller någonting, säger han till tidningen och fortsätter:

Annons

– Om du får 300 kronor och sen ska du betala skatt på det och sen är det resa tur och retur.

Bakom nya "Jönssonligan" står Felix Herngrens produktionsbolag FLX. Bolagets vd Pontus Edgren skriver i ett meddelande till Expressen att ersättningen brukar ligga på 300 till 450 kronor hos alla produktionsbolag.

”Det kan bli långa dagar och vara mer väntan än arbete. Att vara statist bygger mycket på frivillighet och intresse. De som tackar ja till att vara med informeras så klart om alla förutsättningar innan, och för det mesta får de som väljer att vara med några spännande och roliga, men långsamma timmar”, skriver Edgren till tidningen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons