Annons

Kritik mot filmen "Häxorna": "Stigmatiserande"

Nyinspelningen av Roald Dahls klassiska skräckroman "Häxorna" har hamnat i blåsväder. Orsaken är att de ondskefulla häxorna saknar ett antal fingrar.
Film • Publicerad 6 november 2020
Filmen "Häxorna", med Anne Hathaway in huvudrollen, får kritik. Bild från filmen.
Filmen "Häxorna", med Anne Hathaway in huvudrollen, får kritik. Bild från filmen.Foto: Daniel Smith/AP/TT

Att filmens barnätande häxor, under ledning av Anne Hathaways Storhäxa, endast har tre fingrar kritiseras av personer som själva saknar fingrar, tår eller andra kroppsdelar, då de anser att skildringen förstärker stereotyper och fördomar.

"För mig sänder det här ett budskap om att vi ska vara rädda för människor som saknar fingrar – vilket är något som många barn och vuxna lever med. De behöver inte ytterligare stigmatiseras", säger den brittiske komikern Alex Brooker, som själv har en funktionsnedsättning, till BBC.

Annons

Kritikerna har också påpekat att häxornas utseende i Robert Zemeckis nyinspelning av filmen skiljer sig från beskrivningen i Roald Dahls bok från 1973 – och från 1990-års version med Anjelica Huston i huvudrollen – där häxorna har fem fingrar – försedda med klor.

Filmbolaget Warner Brothers, som ligger bakom "Häxorna", ber i ett uttalande om ursäkt över att skildringen av de ondskefulla häxorna uppfattats som stötande.

"Det var aldrig meningen att publiken skulle uppleva att dessa icke-mänskliga varelser, helt skapade ur fantasin, på något sätt skulle vara en avbild av dem", skriver man i uttalandet.

Även Anne Hathaway, som i filmen spelar Storhäxan, ber om ursäkt för skildringen i ett inlägg på Instagram.

"Som en person som tror på inkludering och verkligen avskyr grymhet är jag er skyldiga en ursäkt för den smärta jag orsakat. Jag ber om ursäkt", skriver hon.

"Häxorna" släpptes på HBO Max den 22 oktober och har svensk biopremiär den 27 november.

Annons

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons