Annons

Konstnärligt häng bland åsnor och ekar

Lyssna till ekens hjärtslag eller skapa ett hem för vilsna fladdermöss. Med hjälp av konst och dans vill "Explorations of now" ta sina besökare närmare naturen.
Kultur • Publicerad 11 augusti 2021
I verket "Encounter" utforskar dansaren Mohamed Y. Shika den ordlösa kommunikationen med hästen Ferrero. Pressbild.
I verket "Encounter" utforskar dansaren Mohamed Y. Shika den ordlösa kommunikationen med hästen Ferrero. Pressbild.Foto: Explorations of now
I ljudinstallationen "Sonoscopia" bjuds besökare in att lyssna till trädens röst. Pressbild.
I ljudinstallationen "Sonoscopia" bjuds besökare in att lyssna till trädens röst. Pressbild.Foto: Explorations of now
Jane Hopper från Cullberg danskompani är en av initiativtagarna till Explorations of now.
Jane Hopper från Cullberg danskompani är en av initiativtagarna till Explorations of now.Foto: Karin Bernhardsson

I Orlångens naturreservat i Huddinge hängs det upp mobiler, färdigställs bibliotek och förbereds ljudinstallationer – allt med varsamma händer. Ett mål med "Explorations of now – walk in art, with nature" är att inte lämna några spår på den plats man tar i anspråk.

Under två långhelger i augusti kan publiken ta del av ett fullspäckat program där den röda tråden är samspelet mellan konst och natur.

Annons

– Vi vill undersöka hur konst kan få oss att komma närmare och bli mer medvetna om naturen och hur vi interagerar med den, så att vi börjar uppskatta den mer, säger Jane Hopper som är en av initiativtagarna till projektet.

För att åstadkomma just det använder man sig av en mängd olika uttryck. Under programpunkten "Encounter" undersöker dansaren Mohamed Y. Shika icke-hierarkiska relationer mellan människan och andra varelser.

– Under flera månader har han arbetat för att etablera en ordlös kommunikation med en häst via rörelser och gester. Det är ett pågående utforskande som publiken får ta del av, vi vet aldrig om hästen kommer att vara på humör eller inte men det kan uppstå fantastiska ögonblick där de rör sig nästan som i en dans, säger Jane Hopper.

I ridhuset samsas Shika och hästen Ferrero med den interaktiva installation som konstnärdsduon Bigert & Bergström har skapat specifikt för "Explorations of now".

Åsnepromenad i soluppgång

En förhoppning bakom "Explorations of now" är att publiken inte bara ska vara passiva åskådare. På programmet finns flera olika workshops där besökare bjuds in att göra allt från att utforska kroppens naturliga rörelser till att skapa boplatser till fladdermöss.

För de yngre anordnas bland annat bokuppläsningar och en åsnepromenad. Vid ett bestämt klockslag samlas barn på två olika kontinenter för att tillsammans med åsnorna Jenny och Jack möta Huddinges soluppgång och Oregons solnedgång.

Jane Hopper har en bakgrund som dansare, men numera har hon en fot i dansen och den andra i sitt djupa engagemang för miljö- och hållbarhetsfrågor. Hon beskriver "Explorations of now" som en behållare för att utforska hur samtidskonst och vetenskap tillsammans kan skapa möjligheter att förstå och tala om klimatkrisen. Hennes förhoppning är att besökare ska komma till platsen och bara vara.

– Vi har verkligen velat skapa en välkomnande atmosfär, kom och träffa konstnärerna, häng med oss i naturen och i konsten.

Fakta: Explorations of now - walk in art, with nature

Evenemanget med fokus på konst, natur och hållbarhet äger rum i Orlångens naturreservat i Huddinge den 12–15 augusti samt den 19–22 augusti.

Initiativtagare till projektet är danskollektivet Cullberg, konstkollektivet Kultivator och Institutet för framtidsstudier.

Alla programpunkter är gratis, men på grund av publikrestriktioner behöver biljetter förbokas.

Besökare uppmuntras att lämna bilen hemma, gratisbussar går flera gånger om dagen mellan Huddinge station och "Explorations of now". Mat och dryck finns att köpa på plats, men det går lika bra att ta med sig egen matsäck.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons