Annons

Konstnären Ardy Strüwer död

Konstnären Ardy Strüwer har avlidit efter en kort tids sjukdom, rapporterar Expressen. Han blev 84 år gammal.
Kultur • Publicerad 6 juni 2023
Ardy Strüwer 2008.
Ardy Strüwer 2008.Foto: Bertil Ericson/TT

– Han drabbades av en hjärninfarkt för tio dagar sedan och återhämtade sig inte. Alla i hans närhet är mycket ledsna såklart, säger dottern Ardina Strüwer till Aftonbladet.

Ardy Strüwer framträdde på 1960- och 1970-talen i underhållningsprogram i tv, ofta i samarbete med bland andra Lasse Åberg. Han har också illustrerat barnböcker.

Annons

– Han var glad, dynamisk och oerhört entusiastisk, berättar Lasse Åberg för Aftonbladet om sin parhäst.

– Vi jobbade väldigt intensivt tillsammans och gjorde väldigt många kul program som "Camera obscura". Flera av programmen tävlade i Montreux och vi vann bland annat Pressens pris. Det var en kul period, tillägger Åberg.

Strüwers har själv använt ord som "sensuell surrealism" och "postmodern flower power" när han beskrivit sin konst. Ett vanligt förekommande motiv i hans tavlor är kvinnokroppen.

Strüwer, som växte upp i Indonesien och Nederländerna, var utbildad vid Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten i Haag. Hans verk finns i dag på bland annat Moderna museet i Stockholm och Gemeentemuseum i Haag.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons