Annons

Konstnär skapade falska Trump-mynt

Kultur • Publicerad 3 november 2020
Karl Fredrik Mattsson ligger bakom mynt som spridits i USA, där det står "take a dump on Trump".
Karl Fredrik Mattsson ligger bakom mynt som spridits i USA, där det står "take a dump on Trump".Foto: Bertil Ericson/TT

Inför presidentvalet i USA dök det plötsligt upp mynt med Donald Trumps ansikte och texten "take a dump on Trump". Nu hävdar den svenske konstnären Karl Fredrik Mattsson att det är han som skapade mynten, enligt Kulturnyheterna i SVT.

– När man blandar en intressant text eller bild med en valuta, så händer det något. Det blir dynamit, säger han till Kulturnyheterna.

Annons

Mattsson uppmärksammades 2012 för att han skapat ett mynt med texten "Vår horkarl till kung" i stället för "Carl XVI Gustaf – Sveriges konung". Mynten fick stor uppmärksamhet och ett av dem såldes senare på Tradera för 80 000 kronor.

Att göra projektet om Trump var mer kostsamt, men Karl Fredrik Mattsson finansierades av en okänd mecenat. I USA blev det falska myntet dock inte lika omskrivet som kungamyntet blev i Sverige.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons