Annons

Konsert inställd efter hat mot balalajkor

En stödkonsert för Ukraina med folkmusikgruppen Södra Bergens Balalaikor har fått ställas in i Uppsala efter omfattande reaktioner.
Musik • Publicerad 9 april 2022
Arkivbild på den svenska folkmusikgruppen Södra Bergens Balalaikor.
Arkivbild på den svenska folkmusikgruppen Södra Bergens Balalaikor.Foto: Gunnar Lundmark / SvD / TT

Arrangören Kent Wennman säger i en intervju med UNT att spelstället Kulturoasen blivit utsatt för en cyberkampanj och att tonläget har varit högt. Nu tvingas han att "lägga sig platt".

– Jag orkar knappt prata om det här. Men det känns skönt att vi till slut fått stopp på den här lavinartade snöbollen. Det finns ett stort rysshat som slår över och skapar irrationella föreställningar, som att balalajkor är att likställa med svastikor och kulsprutor, säger han till UNT.

Annons

Kent Wennman vill inte berätta om kommentarernas innehåll i detalj, men konstaterar att många, bland dem ukrainare, upprörs av konsertens upplägg.

– De ville inte se balalajkor förekomma i en stödkonsert för Ukraina. Men då tänker de inte på att spelningen är för vanlig svensk publik, som vi hoppas ska dra in pengar för att hjälpa. Det blev dubbelfel på alla sätt.

Flera andra konserter med orkestern har ställts in av liknande anledningar.

Södra Bergens Balalaikor är en svensk musikgrupp som bildades i Stockholm 1969. Gruppen bestod då av 30 balalajkor och en gitarr. Repertoaren består till största delen av traditionell rysk folkmusik.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons