Annons

Kompositör prisas av Fröding-sällskapet

Kultur • Publicerad 9 augusti 2021
Gustaf Fröding-sällskapet, som verkar för att vårda minnet av poeten Gustaf Fröding (1860–1911), har tilldelat Urban Dahlberg årets Frödingmedalj. Pressbild
Gustaf Fröding-sällskapet, som verkar för att vårda minnet av poeten Gustaf Fröding (1860–1911), har tilldelat Urban Dahlberg årets Frödingmedalj. PressbildFoto: Privat

Kompositören och värmlänningen Urban Dahlberg tilldelas årets Frödingmedalj, skriver Gustaf Fröding-sällskapet i ett pressmeddelande.

Han tilldelas medaljen för sitt körverk "Syskonkärlek" som uruppfördes våren 2019. Körverket är musik, recitation och biografi i ett. Det utspelas i himlen, där syskonen Gustaf och Cecilia Fröding möts julen 1914. Det har senare framförts över hela Sverige, bland annat av Gustaf Sjökvists kammarkör.

Annons

Gustaf Fröding-sällskapet har som tradition att till personer som utfört förtjänstfullt arbete med att främja kännedom om Frödings författarskap dela ut en hedersmedalj. Bland tidigare mottagare kan man nämna författaren Sigrid Combüchen, skådespelaren Sven Wollter samt musikerna Gustaf Norén och Björn Dixgård (Mando Diao).

Urban Dahlberg kommer att dekoreras med medaljen i samband med firandet av Frödingdagarna på Alsters herrgård den 21 augusti.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons