Annons

Kända kulturprofiler protesterar mot SD:s kulturpolitik

Över hundra kulturarbetare i länet har ställt sig bakom ett upprop mot Sverigedemokraternas kulturpolitik. På fredagen samlades flera av dem för en manifestation i Kalmar.
Kalmar\nKalmar • Publicerad 31 augusti 2018

Här saknas innehåll

”Vi är mycket oroade för vad Sverigedemokraternas politik skulle kunna få för följder i vårt samhälle.” Det sade skådespelaren Lasse Sonnesjö när han stod på Kalmar teaters trappa tillsammans med ett tjugotal kulturprofiler och läste ur uppropet mot Sverigedemokraternas kulturpolitik.

Han fortsatte att läsa: ”Vinner Sverigedemokraterna valet är vi rädda att det innebär början på slutet för det vi idag betraktar som självklart: ett fritt och öppet kulturliv som är angeläget, som utmanar, berör och engagerar.”

Annons

Drygt hundra kulturarbetare har skrivit under uppropet och det är många kända namn på listan. Bland de som samlades vid Kalmar teater på fredagen fanns Byteaterns chef Mia Carlsson, musikern Tomas Forssell, konstnärerna Ann-Karin Myklebostad och Edwin Böck, skådespelarna och producenterna Anna och Martin Rydell.

”Att det på så kort tid gick att få ihop över hundra namn bakom uppropet är fantastiskt, jag är överväldigad.”
Svante Oledal, Byteatern, och Ulf Bexell, Riksteatern
Svante Oledal, Byteatern, och Ulf Bexell, RiksteaternFoto: Paul Madej

Ulf Bexell, ordförande i Kalmar Teaterförening, är initiativtagare till uppropet.

– Sverigedemokraterna är väldigt tydliga med vad de vill göra och då vill vi vara väldigt tydliga med vad vi anser om det. Det bestämdes så sent som i söndags att vi på det här sättet talar om att vi ogillar deras kulturpolitik. Att det på så kort tid gick att få ihop över hundra namn bakom uppropet är fantastiskt, jag är överväldigad, säger Ulf Bexell.

Sverigedemokraterna har i sitt budgetförslag dragit ned kulturbudgeten med 15 miljoner kronor. De har också uttalat att de vill dra in stödet helt till flera kulturinstitutioner - Byteatern, Region Sydost, Dans i Sydost och Kalmar konstmuseum, och att de motsätter sig att institutioner tillämpar genuspedagogik och arbetar för mångkultur.

Mia Carlsson som är chef på Byteatern säger att hon tycker att Sverigedemokraternas kulturpolitik är sorglig.

– Sorglig och ogenomtänkt. Det är också så tydligt att de inte har någon insyn i vad vi jobbar med. De har inte varit i kontakt med oss, säger hon och fortsätter:

– Det vi som verksamhet och verksamhetsledare jobbar för är dessutom tydliga uppdrag i våra styrdokument och våra nationella kulturpolitiska mål. Det handlar om demokratiska rättigheter. Mångfald speglar bättre vår samtid än enfald.

Många välkända kulturprofiler står bakom uppropet mot Sverigedemokraternas kulturpolitik.
Många välkända kulturprofiler står bakom uppropet mot Sverigedemokraternas kulturpolitik.Foto: Mats Holmertz

Kim Ustamujic JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons