Annons

Kanarieöarna hyllar Nobelpristagare

Litteratur • Publicerad 6 december 2021
På Lanzarote kommer Nobelpristagaren José Saramagos 100-årsjubileum att firas stort under 2022. Arkivbild.
På Lanzarote kommer Nobelpristagaren José Saramagos 100-årsjubileum att firas stort under 2022. Arkivbild.Foto: Armando Franca/AP/TT

Nästa år skulle den portugisiske Nobelpristagaren i litteratur José Saramago har fyllt 100 år. Semesterön Lanzarote, där Saramago levde från 1993 fram till sin död 2010, firar jubileet med att förvandla den soldränkta spanska ön till ett kulturcentrum.

Organisationen José Saramago Foundation, med hans änka Pilar del Río i spetsen, firar med en bokmässa och utställning, ett boksläpp och flera konserter, filmvisningar och event med teman på teater, poesi och dans. Centrum för firandet blir Lanzarote, men även flera andra av Kanarieöarna sluter upp för att hylla författaren.

Annons

José Saramago utvecklade en stark känsla och ett ansvar för ön. Hans position som känd författare bidrog även till att ön utnämndes till ett Unesco-skyddat biosfärområde. Tillsammans med konstnären och arkitekten César Manrique är han en av de som spelat en viktig roll i bevarandet av Lanzarotes naturmiljöer.

José Saramago tilldelades Nobelpriset i litteratur 1998.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons