Annons

Jussi Adler Olsen sätter punkt för hyllade serien om Avdelning Q

I den tionde boken om Avdelning Q ligger Carl Mørck illa till, men Jussi Adler Olsens hyllade serie går ändå i mål med elegans och skärpa, tycker recensenten Inger Melin.
Recension • Publicerad 15 mars 2024
Detta är en recension i Barometern Oskarshamns-Tidningen. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Deckare

Sju kvadrat med lås

Författare: Jussi Adler-Olsen

Översättare: Helena Hansson, Djordje Zarkovic

Förlag: Albert Bonniers

Med ”Sju kvadrat med lås” avslutar den danske deckargiganten Jussi Adler Olsen sin hyllade serie om Avdelning Q.
Med ”Sju kvadrat med lås” avslutar den danske deckargiganten Jussi Adler Olsen sin hyllade serie om Avdelning Q.Foto: Tine Harden

Carl Mørck vid Köpenhamnspolisen gjorde debut i ”Kvinnan i rummet” år 2007. Då blev han och två kollegor inblandade i ett spikpistolmord , Carl blev ett nervvrak och degraderades till källaren för att syssla med omöjliga kalla fall. Avdelning Q var född.

Nio romaner senare har Avdelning Q rönt stora framgångar – och blivit en framgångsrik, prisbelönt serie i miljonupplagor som är inne på den sjätte filmatiseringen och har sålts till över 30 länder. Och när nu Jussi Adler-Olsen avslutar serien så knyter han elegant ihop trådarna.

Annons

För spikpistolmordet har hunnit ikapp Carl efter 15 år. Hjälten har blivit en skurk: man har hittat en väska på hans vind med narkotika och pengar och Carl hamnar i fängelse. Där slåss de intagna om att få avrätta honom och vinna priset på hans huvud. Men Carls kollegor på Avdelning Q, Assad och Rose, står på hans sida och jobbar som vanligt med okonventionella metoder. Dessutom ställer människor han tidigare har räddat upp ...

Boken avslutas med en skicklig twist: den slutar där hela sviten börjar, och ställer hela serien om Avdelning Q i ett intressant nytt ljus.

Trots hård konkurrens i deckarvärlden har Avdelning Q-sviten blivit en tungviktare. Vad har gjort den så stor?

Det är svårt att bläddra bakåt i böckerna om Avdelning Q: jag fastnar direkt och vill sträckläsa. För den rappa berättarstilen. För Adler-Olsens förmåga att hoppa in och ut i huvudet på vem som helst. Och finns det ett pris för ”grymmaste fantasin” så ligger han bra till. Visst, Carl Mørck är inte alltid lika febrigt och humoristiskt närvarande som när han gjorde debut, men har ändå fungerat som ett draglok serien igenom, tillsammans med Assad och Rose.

Men inte minst fångar Adler-Olsen upp strömningar i tiden med ett alltmer internationellt perspektiv. Han har skildrat allt från skuggor av nazismen till psykopatisk överklass, tjänstemannavrede, biståndsbedrägeri, ensamma nördar, människosmugglare och drunknade i Medelhavet, samt bombglada fanatiker som vill störta demokratin.

Och nu, i sista boken? Den speglar en välorganiserad kriminalitet som lugnt etablerat sig på hög nivå. Mängder av narkotika och euro som enkelt flyttas runt, professionella mördare som lätt kan köpas. Glidningen mot en narkostat. Kan det bli mer kusligt aktuellt?

”Sju kvadrat med lås” av Jussi Adler Olsen
”Sju kvadrat med lås” av Jussi Adler Olsen
Fakta

Jussi Adler Olsen

Jussi Adler-Olsen är född 1950. Har jobbat som journalist, bokhandlare och förläggare. Debuterade som författare 1997. Första boken om Avdelning Q kom år 2007.

Priser: De Gyldne Laurbaer, Glasnyckeln

Filmatiseringar 2013-2024 av Kvinnan i rummet, Fasanjägarna, Flaskpost från P, Journal 64 och Marcoeffekten. Den gränslöse får premiär 2024. Har slagit flera biorekord i Danmark.

Kuriosa: Döpt till Jussi efter Jussi Björling.

Inger MelinSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons