Annons

Joyce Carol Oates försvarar omstridda "Blonde"

Nu rycker Joyce Carol Oates ut till försvar för den kontroversiella Netflixfilmen "Blonde".
Manuset bygger på hennes roman om Marilyn Monroe.
"Det är ett lysande konstverk till film", skriver författaren på Twitter.
Film • Publicerad 3 oktober 2022
Ana de Armas som Marilyn Monroe i filmen "Blonde".
Ana de Armas som Marilyn Monroe i filmen "Blonde".Foto: Foto: Netflix.
Joyce Carol Oates försvarar filmatiseringen av sin roman om Marilyn Monroes liv. Arkivbild.
Joyce Carol Oates försvarar filmatiseringen av sin roman om Marilyn Monroes liv. Arkivbild.Foto: Leif R Jansson / TT

Filmen "Blonde" har rört upp känslorna för sitt porträtt av Marilyn Monroes tragiska livsöde. Filmen innehåller flera närgångna skildringar av sexuella övergrepp och filmikonen utmålas som ett offer.

Andrew Dominiks film, med Ana de Armas i huvudrollen, har även beskyllts för att sprida propaganda mot aborträtten av organisationen Planned Parenthood, som erbjuder mödravård i USA.

Annons

"Blonde" bygger på den hyllade författaren Joyce Carol Oates drygt 20 år gamla roman, som skildrar filmstjärnans liv. Från den fattiga uppväxten som Norma Jeane Baker till stjärnstatus som Marilyn Monroe i Hollywood.

"Jag tycker att det är ett lysande konstverk till film, men självklart inte i allas smak", skriver Joyce Carol Oates på Twitter och konstaterar att skildringen av den utsatta kvinnan i dagens tidevarv inte borde chocka någon.

"Det är förvånande att den grafiska skildringen av sexuella övergrepp i Hollywood kan tolkas som exploatering i vår "post-metoo"-tid", skriver författaren och tillägger:

"Naturligtvis var det Andrew Dominiks tanke att berätta Norma Jeanes historia på ett trovärdigt sätt".

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons