Annons

John Swedenmark prisas för sin gärning

Litteratur • Publicerad 11 juni 2021
John Swedenmark har tilldelats Letterstedtska föreningens nordiska översättarpris. Pressbild.
John Swedenmark har tilldelats Letterstedtska föreningens nordiska översättarpris. Pressbild.Foto: Privat

John Swedenmark har tilldelats Letterstedtska föreningens nordiska översättarpris på 100 000 kronor. Han har varit verksam som översättare sedan 1988 och hans översättargärning innefattar mer än 50 titlar av modern isländsk litteratur.

Det inkluderar romaner, poesi, noveller och dramatik och han kallas i motiveringen "den isländska litteraturens främste ambassadör i Sverige."

Annons

”Jag är väldigt glad över att få den här fina uppskattningen för mitt arbete – och särskilt över att bli kallad ambassadör för ett land som är på en och samma gång traditionsbundet och toppmodernt. Inte nog med att jag ger svenskarna möjlighet att läsa litteratur i världsklass – vi får också en möjlighet att se oss själva i likheter och skillnader", säger John Swedenmark i ett pressmeddelande.

År 2021 är det tionde året som priset delas ut.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons