Annons

Jason Diakité får pris som årets påverkare

Jason "Timbuktu" Diakité, Ibbi Chune Jogestrand och den avlidne Gösta Vestlund prisas för att ha verkat i Fryshuset-grundaren Anders Carlbergs anda.
Kultur • Publicerad 13 november 2020
Jason Diakité är en av dem som tilldelas årets pris för att ha verkat i Fryshuset-grundaren Anders Carblergs anda. Arkivbild.
Jason Diakité är en av dem som tilldelas årets pris för att ha verkat i Fryshuset-grundaren Anders Carblergs anda. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Jason Diakité får priset som "årets påverkare". I motiveringen nämns bland annat att han "stått upp mot rasism och för mänskliga rättigheter både som artist och medmänniska" och att "han använder sin plattform som artist och offentlig person till att påverka i frågor som berör många människor."

Priset för årets unga förebild, som i fjol gick till Greta Thunberg, går i år till Ibbi Chune Jogestrand, som var med och grundade Black lives matter-rörelsen i Stockholm under våren 2020.

Annons

Hederspriset för livsgärning gick i fjol till Hédi Fried och tilldelas i år postumt den avlidne Gösta Vestlund. Han var en svensk författare, debattör och folkbildare, verksam inom folkhögskolevärlden som bland annat rektor. Hans dotter Nina Vestlund tar emot priset i en ceremoni på Fryshuset.

Det fjärde och sista priset går till Deqa Abukar och Amal Said som utnämns till "årets revanschister". De är båda entreprenörer, Deqa Abukar har grundat nätverket Bling, för att få fler att starta företag i Kista, och Amal Said och hon har tillsammans grundat det kvinnliga affärsnätverket Womenisa. De belönades med utmärkelsen Årets Selma i våras.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons