Annons

Italiensk rikskanal anklagas för rasism

Kultur • Publicerad 10 maj 2021
Mediaset visade nyligen om ett program som först sänts på Rai i Italien, där man använde sig av så kallade blackfaces. Arkivbild.
Mediaset visade nyligen om ett program som först sänts på Rai i Italien, där man använde sig av så kallade blackfaces. Arkivbild.Foto: Luca Bruno/AP/TT

Den italienska rikskanalen Rai Uno uppmanas av aktivister att sluta sända stötande innehåll, skriver The Guardian. I ett brev skriver aktivistgruppen D.E.I Futuro Antirazzista att kanalen oupphörligen bryter mot sina egna etiska regler och visar rasistiska inslag. Bland annat har man använt n-ordet, och gjort narr av asiaters utseende med gester.

Rai bad nyligen om ursäkt för att ha använt sig av så kallade blackface i ett program, där vita imiterar svarta genom att sminka ansiktet. Men enligt Alessia Reyna från D.E.I Futuro Antirazzista ville man inte radera programmet, med hänvisning till att det "var satir".

Annons

Eftersom Rai finansieras av offentliga medel anser aktivistgruppen att Rai borde vara en institution som "informerar och främjar kultur och underhållning på ett mångsidigt och inkluderande vis".

Kampanjen #CambieRai, "förändra Rai", har samlat flera aktivistgrupper. Men Giovanni Parapini, kanalens chef i sociala frågor, accepterar inte deras kritik eftersom den skulle betyda att "Rai under alla dessa år inte har gjort något för integrationen", sade han nyligen i en intervju med AP.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons