Annons

Irena Pozar gör krimpodd för Spotify

Spotifys nya podcast "Seriemördare" ska inte bli ännu en true crime-podd i mängden, säger programledaren Irena Pozar.
Podcast • Publicerad 1 september 2022
Irena Pozar är programledare för Spotifys nya podcast "Seriemördare". Pressbild.
Irena Pozar är programledare för Spotifys nya podcast "Seriemördare". Pressbild.Foto: Magnus Ragnvid
Filip Dikmen och Madeleine Eliza står bakom "Bete dej".
Filip Dikmen och Madeleine Eliza står bakom "Bete dej".Foto: Anders Wiklund/TT
Lars Berge granskar Kolmårdens delfinhållning.
Lars Berge granskar Kolmårdens delfinhållning.Foto: Anders Wiklund/TT

Sju nya podcastformat har premiär exklusivt på Spotify under hösten. Ett av dem är "Seriemördare", som bygger på samma koncept som den amerikanska Spotifypodden "Serial killers".

Skådespelaren Samuel Fröler agerar i den svenska versionen berättarröst, medan journalisten Irena Pozar programleder och intervjuar experter.

Annons

– Det är en annorlunda podd, i och med att vi går långt tillbaka i tiden och tar ett grepp kring fenomenet, varför vissa seriemördare får kultstatus.

TT: Hur stort är ditt eget intresse för kriminalhistorier?

– Jag är en basic krimtjej och har varit det i många år. Jag älskar att läsa deckare och titta på ganska dåliga krimserier på Netflix. Så när Spotify frågade om jag ville leda den här podcasten tackade jag ja med en gång. Jag har alltid älskat krim men velat göra något eget av det.

Dikmen tillbaka

Komikern Filip Dikmen står bakom ett av de andra podcastformaten, vodcasten "Bete dej". Där kommer han tillsammans med nära vännen Madeleine Eliza att bjuda in gäster och diskutera sociala problem i samhället på ett humoristiskt sätt.

– Vi riktar oss till folk som inte är så insatta och kan uppleva ett högtravande språk som avskräckande. Det är allvarliga samtalsämnen, men med skratt i stället för gråt. Vi kommer att diskutera makthavare i sociala medier, något vi båda ändå gör på våra respektive Instagramkonton, men nu får de vi pratar om möjlighet att föra sin talan, säger Filip Dikmen.

Jämfört med tidigare Spotify-podcasten "Bakom micken", där han intervjuade artister, är "Bete dej" enligt Filip Dikmen mer varierad. Därför valde han också att fråga en av sina bästa vänner om hon ville medverka.

– Det var inte ens en fråga utan han sade bara "Vi ska göra en podd". Vi har alltid velat göra något tillsammans och vi pratar redan på Facetime flera timmar om dagen. Så det här är inte främmande för oss, skillnaden är att det sker inför andra människor, säger Madeleine Eliza.

Kolmården granskas

Även konceptet Spotify Dok kommer med en ny dokumentärserie. Denna gång är det delfinskötseln på Kolmården som granskas av journalisten Lars Berge.

– Det handlar om vad en djurpark egentligen är: en iscensättning av vår idé om det vilda. Jag blev nyfiken på delfinerna på Kolmården eftersom deras tillvaro på djurparkerna skiljer sig från hur alla andra djur har det, delfinerna är där för att underhålla, säger han.

Han har tidigare granskat djurhållningen på Kolmården i boken "Vargattacken" och intresset för delfinerna väcktes genom ett anonymt tips.

Annons

– Allt började med att jag fick en läckt inventarielista skickad till mig där det framgick hur många delfiner som dött på Kolmården sedan de började med delfinshower 1969. Och jag hajade till vid siffran på 60 stycken, det lät så väldigt mycket, säger Lars Berge.

Mitt under arbetet med dokumentären gick plötsligt Kolmården ut med beskedet att man planerar att avveckla delfinariet. Något som även kommer att avhandlas i själva poddserien.

– Det har varit en växande opinion mot delfiner och späckhuggare i fångenskap sedan 90-talet. Men i Sverige har vi bara kört på medan man i andra länder stänger sina delfinarier. Det är intressant med den svenska självbilden och lagstiftningen kring djurhållning, att vi inte har nått hit tidigare, säger Lars Berge.

Fakta: Nyheter på Spotify i höst

"OSV" – Saftigt skvaller och sjuka historier från ny podd-trio, Tiktok-stjärnorna Vendela Saajakari, Olivia Halle och Samuel Lejon.

"Spotify Dok: Simma med delfiner" – Den mörka sanningen om djurens mående på djurparken Kolmården.

"Bete dig" – Filip Dikmen och Madeleine Eliza kommenterar samtiden på ett humoristiskt sätt.

"Seriemördare" – Journalisten Irena Pozar går igenom några av världens värsta seriemördare med Samuel Fröler som berättare.

"Tänk om med Carl Tuleus" – Podcast som ställer frågor för att bättre förstå det otänkbara. Vinnare av Spotifys poddtävling Sound Up.

"Skitsamma Walla! med MFB" – Humorpodcast med trion "Min fakking bror” bestående av Hassan Ali, Mustafa Jaralla och Yousif Jawad.

Dessutom släpps musiknyheter inspelade i Spotify Studios exklusivt för strömningstjänsten:

Olivia Lobato & Björn Holmgren – “Haglar” – ny duett från två av Sveriges hetaste stjärnskott.

Newkid – “Stå med mig i regnet” – nyinspelning av "Gråter bara i regnet".

A36 – “Tappat” – Göteborgsrapparens tolkning av Victor Leksells hitlåt.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons