Annons

Ingen Oscar för "The square"

Det blev ingen gyllene statyett för Ruben Östlunds "The square" på Oscarsgalan.
I stället belönades den chilenska filmen "En fantastisk kvinna".
Bästa film blev Guillermo del Toros "The shape of water".
Film • Publicerad 5 mars 2018
Ruben Östlund, blev utan Oscar. Här innan galan.
Ruben Östlund, blev utan Oscar. Här innan galan.Foto: Svenska Filminstitutet/TT

Årets värd, komikern Jimmy Kimmel, inledde den stora filmfesten med att skämta om förra årets stora skandal – att fel vinnare lästes upp. Den här gången gick det bättre. Warren Beatty och Faye Dunaway hade fått rätt kuvert och skrek gemensamt ut "The shape of water" när de tillkännagav priset för bästa film.

Guillermo del Toro fick också en Oscar för bästa regi för "The shape of water".

Annons

Ruben Östlund säger till TT att han och gänget är glada ändå.

– Vi hade ju detta lite på känn. Det har varit roligt att vara här i Los Angeles, vi har scoutat mycket för nästa film. Och det har varit så roligt att bara hänga med teamet och ha kul med dem.

TT: Hur kändes det när du hörde vinnaren ropas upp från scenen?

– Det har hänt något intressant nu sedan jag börjat få en vana vid sådana här "award shows", tidigare klappade hjärtat ganska mycket men nu är det inte så nervöst längre.

TT: Ska du satsa på att komma till Oscars med nästa film också?

– Den blir nästan helt engelskspråkig så den kan inte tävla i bästa icke engelskspråkiga utan det blir andra kategorier då. Och tja, det vore väl på sin plats att säga att vi ska sikta på det till nästa gång men Oscars är inte riktigt så viktigt för mig. Min producent Erik (Hemmendorff) säger att vi såklart ska sikta på det. Men vi får se.

Allison Janney får en Oscar för bästa kvinnliga biroll.
Allison Janney får en Oscar för bästa kvinnliga biroll.Foto: Chris Pizzello

Den chilenske regissören Sebastián Lelio säger efteråt i pressrummet att han är överraskad att "En fantastisk kvinna" vann.

– Jag kan inte fatta att det här hände. Jag är så överraskad trots att jag visste att filmen låg bra till. Jag är så glad för teamet och filmen, för vad den representerar.

På frågan om vad filmen, ett romantiskt drama om transpersoners utsatthet med Daniela Vega i huvudrollen, har haft för påverkan i Chile svarar han:

– Det har varit en stor kamp i Chile för att staten ska erkänna transpersoners rättigheter. Jag tror att den medvetenhet som filmen har fört med sig kan hjälpa oss att skapa mer relevans i ett viktigt ämne: en transperson är ingen b-person, hen är en av oss.

Annons

Det blev heller ingen Oscar för svensk-nederländske fotografen Hoyte Van Hoytema, nominerad för "Dunkirk". Statyetten för bästa foto gick till Roger Deakins för "Blade runner 2049".

Gary Oldman belönades för bästa manliga huvudroll för insatsen i "Darkest hour", medan Frances McDormand, "Three billboards outside Ebbing, Missouri", fick en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll.

– Jag vill tacka alla i den här byggnaden, säger hon och låtsas hyperventilera efteråt.

Sedan bad hon alla kvinnliga skådespelare och andra kvinnor i Dolby Theatre i Los Angeles att resa sig upp.

– Se er om, vi har alla berättelser att berätta och projekt som behöver finansieras, sade hon i ett tacktal som av flera efteråt utsågs till galans bästa.

Sam Rockwell belönas för bästa manliga biroll.
Sam Rockwell belönas för bästa manliga biroll.Foto: Jordan Strauss

Första statyett att delas ut var för bästa manliga biroll. Sam Rockwell belönades för insatsen i "Three billboards outside Ebbing, Missouri". Det var hans första Oscar. Allison Janney, "I, Tonya", tilldelades statyetten för bästa kvinnliga biroll för insatsen som mamma till Tonya Harding.

– Jag gjorde det helt själv, skämtade hon, innan hon tackade flera personer.

För bästa originalmanus belönades Jordan Peele för "Get out". Priset för bästa animerade långfilm gick till "Coco", medan statyetten för bästa manus efter förlaga gick till James Ivory för "Call me by your name".

Årets värd, komikern Jimmy Kimmel, skämtade under galan om att "Oscar" är den mest respekterade mannen i Hollywood.

– Händerna på rätt ställe, och ingen penis alls, sade Kimmel och pekade på statyn.

Jimmy Kimmel på Dolby Theatre i Los Angeles.
Jimmy Kimmel på Dolby Theatre i Los Angeles.Foto: Chris Pizzello

Miranda Sigander/TT
Lisa Abrahamsson/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons