Annons

Ikoniska personer i Velvet Underground-film

600 timmar film. Mellan 7 000 och 8 000 stillbilder. Det var det material som Todd Haynes och hans medarbetare fick gå igenom för att göra dokumentärfilmen om det amerikanska kultbandet The Velvet Underground.
Det tog många år, men nu får filmen premiär på filmfestivalen i Cannes.
Film • Publicerad 8 juli 2021
The Velvet Underground på Roskildefestivalen 1993. Lou Reed (till höger) och John Cale. Arkivbild.
The Velvet Underground på Roskildefestivalen 1993. Lou Reed (till höger) och John Cale. Arkivbild.Foto: Peter Eilertsen/TT
Todd Haynes (andra från vänster) visar upp sig på röda mattan inför premiären av "The Velvet Underground" i Cannes.
Todd Haynes (andra från vänster) visar upp sig på röda mattan inför premiären av "The Velvet Underground" i Cannes.Foto: Vadim Ghirda/AP/TT

– För mig är det här minst lika mycket ett porträtt av New York City och av den oerhört vitala konstscen som fanns där på 60-talet, säger Todd Haynes.

I filmen "The Velvet Underground" möter vi, förutom medlemmarna i bandet, ikoniska personer som Andy Warhol, Jonas Mekas och Allen Ginsberg. Många är idag avlidna, som bandmedlemmarna Lou Reed och Nico. John Cale och Maureen Tucker lever, och intervjuas i filmen om tiden i bandet och om den tid de verkade i.

Unik konstscen

Annons

Todd Haynes förklarar att även fast de har intervjuat de som var med då så var det viktigt för honom att det inte skulle bli en film med en massa "talking heads".

– Jag ville göra en film om musik och om bilder, inte om ord. Jag ville göra en film som var visuell, som visade upp denna fantastiska konstscen som fanns i New York. Film och musik och konst och poesi, allt samverkade, alla arbetade ihop och gav och tog idéer. Det var absolut unikt, det har aldrig någonsin funnits något liknande, säger han.

The Velvet Underground var ett band som höll sig utanför alla konventioner, säger Haynes som menar att det är en av anledningarna till att det finns så lite filmat material från deras konserter. Det som finns är de filmer som Andy Warhol gjorde, bandet blev en del av hans konst.

– Detta har vi fått möjlighet att använda oss av. Vi fick nästan oförskämt mycket material, filmer om en flytande grupp av artister som delade allt, säger Todd Haynes.

"Den ska höras"

Haynes, som tidigare gjort hyllade spelfilmer som ”Carol” och ”Far from heaven” och tv-serien ”Mildred Pierce”, hade tidigare aldrig gjort en dokumentärfilm.

– Det var lite nervöst först – hur vi skulle kunna få allt material vi ville ha. Men tack vare våra oerhört duktiga researchers gick det bra.

Filmen ”The Velvet Underground” kommer att vara möjlig att strömma på Apple Plus, men Haynes slår ett slag för att också se den på bio.

– Det är en film om musik. Den ska höras!

Fakta: Todd Haynes

Född: 1961 i Los Angeles, USA.

Bakgrund: Debuterade med kortfilmen "Superstar: The Karen Carpenter story" 1988 – en film som via dockor skildrade sångerskan Karen Carpenters tragiska liv. Hans första långfilm "Poison" kom 1991.

Filmer i urval: "Velvet goldmine" (1998), "Far from heaven" (2002), "I'm not there" (2007), "Carol" (2015).

Aktuell med: Dokumentärfilmen "The Velvet Underground" som premiärvisades under filmfestivalen i Cannes.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons