Annons

Hon tilldelas Bruno Mathsson-priset

Kultur • Publicerad 10 juni 2021
Formgivaren och industridesignern Monica Förster tilldelas Bruno Mathsson-priset på 200|000 kronor. Arkivbild.
Formgivaren och industridesignern Monica Förster tilldelas Bruno Mathsson-priset på 200|000 kronor. Arkivbild.Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT

2021 års Bruno Mathsson-pristagare är Monica Förster, en av Sveriges mest etablerade formgivare internationellt med uppdrag som spänner från möbler och objekt till inredningar, industridesign och strategiutveckling.

Styrelsen för Karin och Bruno Mathssons fond, som delar ut priset, skriver i sin motivering:

Annons

"Drivkraften att testa nya former, tekniker och material är imponerande i Monica Försters omfångsrika produktion. Hon är en ambitiöst engagerad ensamvarg som utmanar moderna klassiker med oväntad spänst i sina former; hon blandar elegans och saklighet med kittlingar av fulsnyggt. Styrkan finns i den svårfångade och samtidigt tillåtande attityden."

Bruno Mathsson-priset delas ut årligen sedan 1984 och är det största designpriset i Norden med en prissumma på 200 000 kronor.

Prisutdelningen sker den 20 november på konst- och designmuseet Vandalorum i Värnamo.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons