Annons

Hon debuterar som muslimsk superhjälte

Marvels första muslimska superhjälte får en egen tv-serie. För huvudrollsinnehavaren Iman Vellani blev "Ms Marvel" ett sätt att knyta an till sitt eget pakistanska arv.
Tv • Publicerad 7 juni 2022
Iman Vellani spelar huvudrollen i "Ms Marvel".
Iman Vellani spelar huvudrollen i "Ms Marvel".Foto: Jordan Strauss/AP/TT

Hela Iman Vellanis barndom bestod av Marvel, inte minst favoriten Iron Man. När den pakistansk-kanadensiska tonåringen började high school tillbringade hon rasterna i en intilliggande seriebutik, och det vad där som hon upptäckte seriefiguren Kamala Khan – eller Ms Marvel.

– Jag tänkte direkt att herregud, vem är den här bruna personen? Jag föll ner i ett hål av "Ms Marvel"-serier, jag blev helt kär i henne, jag klädde ut mig till henne på "cosplays", berättar Iman Vellani.

"Klagar inte"

Annons

I samma veva började den numera 19-åriga skådespelaren med teater – men konstaterade snabbt att det inte var någonting för henne. I stället sökte hon sig till uppgifter bakom kameran i amatörproduktioner.

– Jag blev kär i teknikdelen. Jag ville se vad jag kunde göra och testa allt i processen. Sedan kom det här från ingenstans och ärligt talat fungerar det ganska bra än så länge, jag klagar inte, säger hon.

Första gången Kamala Khan dök upp i en serietidning var 2013, då som en biroll. Ett år senare fick hon en egen tidning.

I Disneys tv-adaption är Khan en 16-årig amerikan med pakistanska rötter som är besatt av Avengers. Hennes liv förändras när hon upptäcker sina egna superkrafter, samtidigt inleds ett sökande efter de egna rötterna.

Iman Vellani känner igen sig i den resan.

– Jag kände mig frånkopplad från min kultur när jag växte upp i Kanada, jag hade inte så många bruna vänner och det var en del av mig som inte accepterade att jag var pakistansk och muslim, säger hon.

Iman Vellanis inställning förändrades under inspelningen, när hon kom i kontakt med flera personer framför och bakom kameran som hade sydasiatiska, muslimska bakgrunder.

– De fick mig att känna: "Wow, ni kan göra allt". Både jag och Kamala knyter verkligen an till våra rötter.

"Stolt bakgrund"

Iman Vellani jämför även sin egen familj med sin rollfigurs, och hittar flera likheter.

– Jag har en storebror som är precis lika jobbig och älskvärd som i serien, och min mamma och pappa är väldigt lika, väldigt överbeskyddande. I high school behövde jag fråga veckor i förväg om jag ville gå på en fest, säger hon, och refererar till en liknande scen i tv-serien.

Annons

– De har uppfostrat mig bra. Jag är glad att kunna skildra ett barn till invandrarföräldrar på tv, som är stolt över sin bakgrund och inte nonchalerar den – det är inte så det brukar skildras i Hollywood.

Nu hoppas 19-åringen att det här bara är starten när det kommer till mer mångfald inom superhjälteuniversumet.

– De här filmerna visas i hela världen, så det är rimligt att de också representerar människor från hela världen, säger hon.

Fakta: "Ms Marvel"

"Ms Marvel" följer 16-åriga Kamala Khan, en amerikan med pakistanska rötter som upptäcker att hon har superkrafter. Rollen spelas av Iman Vellani.

I rollerna syns även Alysia Reiner, Matt Lintz och Yasmeen Fletcher.

Den sex avsnitt långa serien har premiär på Disney+ den 8 juni.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons