Annons

Hederspriset till Lasse Åberg på tv-galan

Det är snart 60 år sedan Lasse Åberg gjorde sitt första tv-program. På Kristallengalan blev den folkkäre underhållaren hyllad med hederspriset.
Tv • Publicerad 1 september 2022
Kristallens hederspris gick i år till Lasse Åberg. Arkiv.
Kristallens hederspris gick i år till Lasse Åberg. Arkiv.Foto: Nora Lorek / TT
Lasse Åberg och Klasse Möllberg i rollerna som Trazan Apansson och Banarne. Arkivbild.
Lasse Åberg och Klasse Möllberg i rollerna som Trazan Apansson och Banarne. Arkivbild.Foto: Bertil Ericson/TT

Lasse Åberg är kanske mest förknippad med sina "Sällskapsresan"-filmer. Så pass att underhållarens långa tv-karriär ibland kommer i skymundan.

För två år sedan fick Lasse Åberg ta emot heders-Guldbaggen. På Kristallengalan hyllade även tv-branschen mannen bakom klassiker som "Trazan och Banarne" och "Zvampen".

Annons

– Jag är hedrad, det är för lång och trogen tjänst, säger Åberg några timmar före prisutdelningen när TT får en pratstund med honom.

Jullovs-tv

Lasse Åberg medverkade för första gången i ungdomsprogrammet "Gitarren" i tv redan 1963 och blev i skarven mellan 1960- och 70-talen känd för sina närmast avantgardistiska humorprogram i tv med Ardy Strüwer.

Det stora genombrott kom dock med "Trazan och Banarne". Det började med att Lasse Åberg fick uppdraget att göra morgon-tv under jullovet 1976.

– Då bestämde jag mig för att inte en tomte kommer över min tröskel, och hittade på de här pastischerna på Tarzan och Cheetah som blev Trazan och Banarne, berättar Åberg.

Klasse Möllberg spelade Banarne och Janne Schaffer satte ihop en grupp musiker till programmet – Electric Banana Band.

Det blev tittarsuccé. När SVT ringde runt för att kolla tittarsiffrorna, som man gjorde på den tiden, svarade alla barn – 100 procent – att de sett programmet.

Farfarsfar

Det blev en andra omgång några år senare och Åberg fortsatte till tv-succéer som "Zvampen" och sedermera "Disneytajm".

Även om det snart är 50 år sedan Trazan Apansson gjorde entré blir Lasse Åberg ständigt påmind om att serien fortfarande hittar en ny publik, inte minst när han spelar med Electric Banana Band.

– Nu är det snart farfarsfar med barnbarn och barnbarnsbarn som kommer, så vi har täckt en 40-årig period. Det vandrar vidare på något sätt.

På Kristallengalan hedrades Lasse Åbergs vän Sven Melander, som gick bort tidigare i år. Bland annat gjorde Peppe Eng, Tony Irving och Hans Fahlén en egen version av ballongdansen, den berömda nakensketchen från "Nöjesmaskinen" som Lasse Åberg gjorde med just Sven Melander och programledaren Bosse Larsson.

"Gått och gömt sig"

Annons

Melander gjorde också en minnesvärd roll i "Sällskapsresan" och medverkade även i "Zvampen".

TT: Hur känns det att du hedras i kväll och han inte är här?

– Men han är ju här. Jag brukar säga som konstnären Hertha Hillfon sade om sin man Gösta när han gått bort. Han har bara gått och gömt sig.

Han fortsätter:

– Vi brukade säga till varandra att oavsett vad vi presterar i våra liv kommer vi bara att bli ihågkomna för ballongdansen.

Fakta: Lasse Åberg

Ålder: 82.

Utbildad på Konstfack. Gjorde tv med Ardy Strüwer på 1960- och 70-talet. "Trazan och Banarne" sändes för första gången 1976. Senare kom tv-serien "Zvampen".

Regisserade filmen "Repmånad" (1979) och följde upp det med "Sällskapsresan" (1980), som fått fem uppföljare.

Har formgett bland annat Disneyglas och säten i Stockholms tunnelbana. Driver numera museet Åbergs museum norr om Stockholm.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons