Annons

"Heartstopper"-återförsäljare bötfälls i Ungern

Kultur • Publicerad 14 juli 2023
Ungerns premiärminister Viktor Orban har kritiserats för en kontroversiell lag mot hbtq-litteratur. Nu bötfälls en ungersk bokhandlare efter att de sålt "Heartstopper"-böcker utan att försegla dem. Arkivbild.
Ungerns premiärminister Viktor Orban har kritiserats för en kontroversiell lag mot hbtq-litteratur. Nu bötfälls en ungersk bokhandlare efter att de sålt "Heartstopper"-böcker utan att försegla dem. Arkivbild.Foto: Heinz-Peter Bader/AP/TT

Ungerska myndigheter bötfäller en bokhandlare som har sålt den grafiska romanen "Heartstopper" – på grund av en kontroversiell lag mot hbtq-litteratur.

Anledningen till boten är att The Lira Kiskereskedelmi Kft har sålt böckerna utan att försegla dem först, och måste därför betala drygt 368 000 kronor i böter. Det skriver BBC.

Annons

"Heartstopper" av den brittiska författaren Alice Oseman skildrar en kärleksrelation mellan två tonårspojkar. Den har tidigare filmatiserats av Netflix.

Ungern förbjöd under 2021 "uppvisning och främjande av homosexualitet" för dem under 18 år. Barn- och ungdomsböcker som handlar om hbtq-frågor måste förseglas innan de säljs i bokaffärer. De får inte heller säljas på affärer som ligger inom 200 meters avstånd från skolor eller kyrkor.

Lagen har bland annat kritiserats av Europaparlamentet, som menade att den bryter mot "EU:s värderingar, principer och lagar". Ursula von der Leyen, ordförande för Europeiska kommissionen, har kallat lagen för "en skamfläck".

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons