Annons

Harrison fortsätter kritisera "Drottningarna"

TV4:s dokumentärserie "Drottningarna" har fått kritik från forskarhåll efter att flera faktafel hittats i avsnitten om bland annat drottning Kristina och Karin Månsdotter. Historieprofessorn Dick Harrison har uppmanat TV4 att dra tillbaka serien.
Tv • Publicerad 11 november 2020
Serien "Drottningarna" har väckt ont blod i forskarvärlden. Pressbild.
Serien "Drottningarna" har väckt ont blod i forskarvärlden. Pressbild.Foto: TV4/C More

Dick Harrison kritiserade först TV4 i Svenska Dagbladet och menade att faktafelen lätt hade kunnat undvikas genom att låta en historiker granska manuset innan inspelning.

Även hans hustru Katarina Harrison Lindbergh redogör i sin blogg för alla sakfel hon hittat i "Drottningarna". Bland annat att drottning Kristina påstås ha styrt Sverige enväldigt, att Erik XIV ska ha mördat en människa med en eldgaffel och att Karin Månsdotter ska ha lett en skallgångskedja efter den sinnesförvirrade kungen. Även en påstådd kärlekshistoria mellan drottning Kristina och adelsdamen Ebba Sparre väcker kritik.

Annons

Kristina Sjögren, som skrivit boken "Kvinnokungen" om drottning Kristina, anlitades som expert i programmet och svarar historieprofessorn i SvD en vecka senare med rubriken "Historia kan faktiskt vara roligt, Dick Harrison". Hon menar att forskningen om Kristina inte är entydig och att en annan tolkning av hennes liv än Harrisons förs fram i "Drottningarna".

"Du har inte förstått genren. Detta är inget forskarseminarium och ingen dokumentär för de mycket historieintresserade. I så fall hade serien inte kommit i närheten av de 900 000 tittare den har", skriver hon.

Dick Harrison svarar att "Drottningarna" av TV4 har presenterats som en dokumentärserie och därför behöver uppfylla vissa krav på korrekthet, men nu är en ren historieförfalskning. Han kräver att programserien dras tillbaka och presenterar en längre lista på faktafel i de senare avsnitten.

Kristina Sjögren samt Erik Petersson, som även han anlitats som expert av seriens skapare, bemöter i en ny debattartikel publicerad på onsdagen Harrisons artikel på flera punkter. De erkänner dock att vissa faktafel gjorts men avvisar anklagelserna om historieförfalskning.

I ett nytt svar motsäger Dick Harrison de två författarna på de flesta punkter. Han avslutar med:

"Vad är det för fel med att hålla sig till fakta? Kristinas verkliga liv är oändligt mer fascinerande än det bedrövliga hopkok vi kunde se på TV4."

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons