Annons

Han leder "Drag race Sverige"

Tv • Publicerad 6 september 2022
Skådespelaren Robert Fux leder "Drag race Sverige". Pressbild.
Skådespelaren Robert Fux leder "Drag race Sverige". Pressbild.Foto: Alma Bengtsson/SVT
Robert Fux är själv dragqueen och har en podcast där han kartlägger svensk drag. Pressbild.
Robert Fux är själv dragqueen och har en podcast där han kartlägger svensk drag. Pressbild.Foto: Christian Hagward/SVT

I vår får Sverige äntligen en egen version av "RuPaul's drag race". Nu är det klart vem som leder programmet där dragqueens tävlar mot varandra.

Det är skådespelaren Robert Fux, själv dragqueen sedan många år tillbaka, som axlar rollen som programledare i SVT:s satsning "Drag race Sverige".

Annons

"Inte många länder i världen har haft en så levande och mångskiftande dragkultur som Sverige och nu ska vi visa upp det för omvärlden", säger Fux i ett pressmeddelande.

Robert Fux kröntes 1999 till Miss Pride i Stockholm, har turnerat med dragperformancegruppen Cunigunda, startade dragscenen Dragcirkus och driver också podcasten Drottningmötet, där han kartlägger svensk drag. Som skådespelare har han bland annat medverkat i teaterföreställningar som "Orlando" och "Ned med vapnen!".

"Drag race Sverige" börjar sändas i SVT våren 2023. Anton Glanzelius, programbeställare på SVT, konstaterar i pressmeddelandet att man "jobbat flera år för att säkra 'Drag race'".

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons