Annons

Han får Fredrik Roos stipendium

Erik Uddén tilldelas Fredrik Roos stipendium 2023. Stipendiet på 650 000 kronor är ett av Sveriges största.
Kultur • Publicerad 9 februari 2023
Konstsamlaren och entreprenören Fredrik Roos avled 1991. Stipendiet i hans namn har delats ut sedan 2011. Arkivbild.
Konstsamlaren och entreprenören Fredrik Roos avled 1991. Stipendiet i hans namn har delats ut sedan 2011. Arkivbild.Foto: Kent Östlund/TT

Konstnären Erik Uddén är född 1990 och uppvuxen i Hälsingland, men bor och verkar i Stockholm. Han arbetar med ett måleri som löser upp konturer mellan skulptur och måleri, där själva där spännramen och duken ofta används som skulpturala formgrepp.

Uddéns verk har tidigare visats på Mazettihuset i Malmö, Konstakademien i Stockholm, Sandvikens Konsthall, Bollnäs Konsthall och Galleri Bo Bjerggaard i Köpenhamn.

Annons

Den 28 mars 2022 skulle konstsamlaren och entreprenören Fredrik Roos ha fyllt 71 år. Stiftelsen som bär hans namn har sedan 2011 delat ut stipendier till unga och lovande konstnärer.

Stipendiesumman är för närvarande 650 000 kronor. Mellan den 9 februari och 8 mars visas Erik Uddéns verk i en stipendiatutställning på Artipelag utanför Stockholm.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons