Annons

Hallengren: Osäkert med lättnader

Smittspridningen av coronaviruset i Sverige är så stor just nu att det är osäkert om regeringen verkligen kommer att tillåta upp till 500 personer på kultur- och sportevenemang från den 17 maj. Det säger socialminister Lena Hallengren i .
Nöje/Kultur • Publicerad 8 maj 2021
Socialminister Lena Hallengren säger att det är osäkert om publiklättnaderna blir av från den 17 maj. Arkivbild.
Socialminister Lena Hallengren säger att det är osäkert om publiklättnaderna blir av från den 17 maj. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Enligt statistiken är det bara Cypern av övriga EU-länder som har en snabbare virusspridning än Sverige. Det gör att regeringen känner viss oro inför att lätta på publikrestriktionerna, konstaterar Hallengren i intervjun.

– Den går förvisso ned, men det går ganska långsamt. Vi har en 20-procentig minskning av smittspridningen sedan mitten på april. Det går lite för långsamt, tycker vi. Vi kommer att återkomma så fort vi känner att det är möjligt och jag lovar, vi är många som längtar efter den öppningen, säger hon.

Annons

På frågan om det är osannolikt att lätta på publikrestriktionerna den 17 maj svarar dock socialministern:

– Det sade jag inte. Jag sade att just nu tycker vi att det går lite för långsamt. Men vi kommer att ge besked och vi har inte backat på den 17 maj än.

Den 30 april avslöjade kulturminister Amanda Lind (MP) att regeringen föreslagit lättnader vad gäller deltagarantalet på vissa arrangemang. Vid exempelvis stora sport- och kulturevenemang med anvisade platser utomhus ska publiken kunna uppgå till 500 personer från 17 maj – om smittoutvecklingen tillåter det. Nyheten möttes då med glädje av kultur- och nöjesarrangörer i landet.

Ett slutgiltigt besked i frågan väntas komma i mitten av nästa vecka.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons