Annons

Grammy för iransk protestsång

Musik • Publicerad 6 februari 2023
Jill Biden presenterar Shervin Hajipour som fick en Grammy för kampsången "Baraye".
Jill Biden presenterar Shervin Hajipour som fick en Grammy för kampsången "Baraye".Foto: Chris Pizzello/AP/TT

Den iranske sångaren Shervin Hajipour rördes till tårar efter att ha fått veta att han tilldelats en Grammy för sin låt "Baraye". Låten har kanaliserat de pågående protesterna och demonstrationerna för kvinnors rättigheter i Iran. På nätet visades en video där Shervin Hajipour torkar tårarna efter att presidentfrun Jill Biden presenterat hans heders-Grammy, den första som delats ut för en låt för social förändring.

"För kvinnor, liv, frihet" lyder slutraderna i låten "Baraye" som Shervin Hajipour publicerade på Instagram efter Mahsa Aminis död. Hauipour arresterades men släpptes mot borgen. Nu väntas han bli åtalad för "propaganda mot regimen" och får inte lämna landet.

Hans Grammy presenterades av Jill Biden som konstaterade att en sång kan "ena, inspirera och i slutändan ändra världen".

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons