Annons

Gråböl om nya rollen: En hemlig värld

För Sofie Gråböl var inspelningen av tv-serien "Dag och natt" en oerhört intensiv upplevelse.
Den danska skådespelaren spelar föreståndaren för en förlossningsavdelning på ett sjukhus i Danmark – vilket påminde henne om när hon själv födde barn.
Tv • Publicerad 9 augusti 2022
Sofie Gråböl är aktuell i nya C More-serien "Dag och natt". Arkivbild.
Sofie Gråböl är aktuell i nya C More-serien "Dag och natt". Arkivbild.Foto: Simon Fals/AP/TT

För Sofie Gråböl blev det under arbetet med C More-serien "Dag och natt" en chockerande insikt att förstå hur lite en barnmorska tjänar.

– Vanliga sjuksköterskor, poliser, lärare, alla tjänar bättre. Det finns en myt kring jobbet som barnmorska, att det ska vara en helig uppgift, säger "Brottet"-stjärnan Gråböl till TT i en Zoom-intervju från Köpenhamn. Hon fortsätter:

Annons

– Det är ju ett så oerhört ansvarsfullt jobb, men det känns som om det för många rankas lågt. Man ger inte yrket den respekt och därmed den lön som det förtjänar. Förhoppningsvis kanske den här serien kan sätta fokus på orättvisorna.

Specialskriven roll

Bakom "Dag och natt" ligger Lone Scherfig, som skrivit alla avsnitt och regisserat de två sista. Rollen som Ella skrev hon direkt för Gråböl – Scherfig tycker om att skriva för specifika skådespelare.

Ella är föreståndare för förlossningsavdelningen och tv-tittaren följer livet där, ett liv som innehåller både största glädje och stor tragik. Till skillnad från ständigt förnyade "Barnmorskan i East End" får man inte se någonting av karaktärernas privatliv utanför sjukhuset. Allt utspelas innanför sjukhusets väggar.

Inför inspelningen träffade Sofie Gråböl många verkliga barnmorskor och hon satt som observatör med under en riktig barnafödsel.

– Då var min uppgift att studera barnmorskan, men jag slutade med det efter tio minuter och bara tittade på kvinnan som skulle föda i stället. Det fick mig börja minnas tillbaka när jag födde mina två barn, säger hon.

– Barnmorskevärlden är en värld som är hemlig och okänd för de flesta, trots att vi alla en gång har haft erfarenhet av den. Det är en kvinnlig värld, en fascinerande värld, en värld som visar vad den mänskliga kroppen klarar av. För mig är det detta som är grunden till allt drama, att visa vad människan är kapabel till.

Hinner inte

När det gäller brittiska "Barnmorskan i East End" har Sofie Gråböl inte sett den.

– Jag hinner inte se på tv, jag har kommit så långt efter det man borde se, och när jag sedan sätter mig vid tv:n så blir det oftast en dokumentärfilm. Men jag ska se den brittiska serien, säger hon.

Fakta: Sofie Gråböl

Ålder: 53.

Bor: Köpenhamn.

Familj: Två barn.

Yrke: Skådespelare.

Tidigare roller: "Svart höst", "Nattvakten", "Mifune", "Taxa", "Blinkande lyktor", "Direktören för det hela", "Brottet", "Liberty", "The house that Jack built", "Vår tid är nu", "Vi", "The undoing".

Aktuell: Med "Dag och natt", som har premiär på C More den 11 augusti.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons