Annons

Frida Röhl låter Schillers rövare gå på bar

Folkteatern i Göteborg gör omstart efter pandemin genom att sätta upp Schillers "Rövarna" i barmiljö. En nytolkning av Charlie Chaplins "Moderna tider" ska äntligen möta publik och en hyllad dansk roman blir teater.
Teater • Publicerad 9 juni 2021
Frida Röhl regisserar Schillers "Rövarna" på Folkteatern i Göteborg i höst. Arkivbild.
Frida Röhl regisserar Schillers "Rövarna" på Folkteatern i Göteborg i höst. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Folkteatern har valt att ha en ytterst liten fysisk publik på plats även under våren. I höst hoppas dock teatern kunna dra i gång verksamheten på allvar igen, först genom att Jens Ohlins uppsättning av "Misantroperna" får nypremiär den 28 augusti, med regissören i en av rollerna.

I september ger artister som Mariam the Believer och El Perro del Mar konserter på Folkteatern.

Annons

Bland höstens premiärer finns också uppsättningen av den danska författaren Olga Ravns uppmärksammade roman "Mitt arbete". Romanen, som ungefär samtidigt ges ut i svensk översättning, handlar om förlossningsdepression, om att sätta bo och om tröstshopping.

Höstens storsatsning görs på Schillers "Rövarna", ett drömprojekt för teaterchefen Frida Röhl, som konstaterar att pjäsen har fått publiken att hetsa upp sig ända sedan urpremiären 1782.

"Det är en ungdomlig pjäs med ett patos som spräcker scenrummet", säger hon i ett pressmeddelande.

Hennes egen tolkning är förlagd till en bar och får premiär den 12 november.

Bland nypremiärerna finns under våren ”Scum-manifestet” på Lilla Scenen. Då ska även Erik Holmströms pandemiframflyttade tolkning av Charlie Chaplins "Moderna tider" äntligen spelas för publik, och den chilenske regissören och dramatikern Guillermo Calderón granskar socialdemokratin och Olof Palme i sin egen pjäs "Stortorget".

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons