Annons

Författaren Lars Andersson får Tunströmpris

Kulturpriset till Göran Tunströms minne tilldelas Lars Andersson. Prissumman är 20 000 kronor.
Litteratur • Publicerad 6 juni 2021
Författaren Lars Andersson tilldelas Tunströmpris.
Författaren Lars Andersson tilldelas Tunströmpris.Foto: Kari Løvaas

Priset delas ut av Sunne kommun till "lokalt verksamma kulturpersonligheter som berikat kulturlivet i Sunne", enligt ett pressmeddelande från Bokförlaget Polaris.

”Han var en idol först, och en vän sedan under hans sista tjugo år. Min roman nummer två hade han läst när vi träffades första gången, det var en kall vinterkväll med snödrev i Stockholm och året måste ha varit 1978", skriver Lars Andersson om Göran Tunström i sitt tacktal.

Annons

"Den boken hade delvis utspelats i det som var mina sommartrakter sen barndomen, och han gick emot mig och frågade vad jag menade med att skriva om Sunne. Jag lovade att det inte skulle upprepas.”

Andersson är aktuell med romanen "Nu" och har tidigare skrivit romaner som "Snöljus", "Bikungskupan" och "Vattenorgeln", samt två kriminalromaner om kommissarie Leonard Ringer, enligt bokförlaget.

Göran Tunström avled 2000. Kulturpriset till hans minne har tidigare tilldelats bland andra Inger och Leif Stinnerborn vid Västanå teater, och Karin och Marc Broos.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons