Annons

Folklivsforskaren Ebbe Schön död

Den svenske folklivsforskaren, litteraturvetaren och författaren Ebbe Schön har gått bort efter en tids sjukdom, skriver
Kultur • Publicerad 5 augusti 2022
Ebbe Schön blev 92 år. Arkivbild.
Ebbe Schön blev 92 år. Arkivbild.Foto: Leif R Jansson/TT

Ebbe Schön föddes i Bohuslän och var känd för sin djupa kunskap om svensk folktro och sägner kring tomtar, troll, älvor och vättar.

Han medverkade ofta i radio och tv som expert i ämnet. Bland annat i SVT:s julkalender Trolltider 1985, där Schön agerade lucköppnare och berättade om olika väsen som gengångare, gastar och mylingar. Det var vetande som gjorde Schön folkkär med åren.

Annons

Schön skrev flera böcker om det ockulta och var även docent i litteraturvetenskap. Han doktorerade i Jan Fridegårds författarskap och hade en chefsroll på Nordiska museets folkminnessamling.

I en intervju med Svenska Dagbladet 2012 fick Schön frågan om han själv tror på spöken.

–  Jag har ett vetenskapligt utbildat hyperkritiskt jag som inte tror på något som inte går att belägga. Men jag har också ett barnsligare och mjukare jag som tror på väldigt mycket. Det är ett slags dialog mellan det troende jaget och det icke troende. Ibland leder skeptikern och ibland den troende.

Ebbe Schön blev 92 år. Strax före sin död hade han just publicerat boken ”Gårdstomtens tårar”.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons